Id-svindlerne blir stadig yngre

Tenåringer er de nye id-svindlerne.

<strong> Foto:</strong> Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare utenlandske bander som står bak identitetstyveriene her i landet. En ny trend er at stadig flere unge nordmenn lar seg friste av å stjele identiteten til uvitende medborgere.

- Flere guttunger og småunger ser at dette er en lett måte å svindle på, sier Christian Meyer i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis).

Meyer sier terskelen for å begå denne type kriminalitet er mye lavere enn mange andre former for svindel.

- Id-tyveri og datakriminalitet er jo mye enklere å utføre enn bankran. Du er ikke personlig til stede der du kan bli tatt, det er ingen fysisk risiko, dessuten kan du bruke mye lenger tid på å skjule sporene i etterkant, sier Meyer til DinSide.

LES OGSÅ: - Ikke lov å være så dum

Digitalt innfødte

Meyer forklarer at unge gutter og jenter i dag er svært datakyndige, og derfor ikke har noen problemer med å finne den informasjonen de trenger for å svindle andre.

- Dagens guttunger er digitalt innfødte, de fikk nærmest datamaskinen sammen med dåpsattesten. Når det nå ligger stadig mer informasjon om oss der ute på nettet, og du er en digitalt innfødt som er vant med å lete i informasjon, er det mye lettere å svindle andre.

Tidligere har DinSide vist hvor forbløffende enkelt hvem som helst kan bestille dyre produkter i andres navn, bare ved hjelp av offerets fødselsnummer.

Siden det er så enkelt, har mange opplevd å få regningen i posten, mens kjeltringene stikker av med dyre produkter bestilt i ditt navn.

Meyer er ikke optimistisk med tanke på denne utviklingen fremover.

- Etter at man flyttet bank og post inn i butikken, og kassadamen har tatt over jobben uten den rette kompetanser, er det blitt mye enklere å utføre denne typen svindel. Da er det lett å være 19-åring i Bærum og kjøpe seg en ny og dyr iPhone for en billig penge i andres navn. Og det er den nye trenden, at det blir stadig flere småunger som gjør dette, konstaterer Meyer.

<strong><B>LAV TERSKEL:</strong></B> Christian Meyer i Norsis sier terskelen for å misbruke andres identitet er lavere enn for mange andre kriminelle handlinger. Foto: Per Ervland
LAV TERSKEL: Christian Meyer i Norsis sier terskelen for å misbruke andres identitet er lavere enn for mange andre kriminelle handlinger. Foto: Per Ervland Vis mer


Postkassen er et stort problem

Meyer mener et av tiltakene som kan gjøres for å få begrenset denne typen svindel, er å gjøre det vanskeligere å få tak i informasjon som eventuelt kan misbrukes.

Meyer viser blant annet til tall fra selskapet Affinion International, som viser at antallet postkassetyverier har økt med 30 prosent de siste tre månedene. Med tanke på hvor mye sensitiv informasjon som sendes via posten, er dette svært alvorlig.

- Jeg synes postkasseproblematikken er noe vi må ta på alvor, for det kommer mye spennende informasjon den veien. Det er mange som bor et godt stykke fra postkassen sin og ikke ser den hele tiden, sier Meyer.

Han forklarer at blant annet pass blir sendt gjennom posten, og det i konvolutter som er spesialtilpasset den lille rød boken, slik at det er enkelt for postkassetyvene å finne ut når folk får passet tilsendt.

DinSide: - Vil du ha slutt på at det sendes sensitiv informasjon i posten?

- Jeg tror det ville vært det tryggeste systemet. Jeg tror ikke det ville kostet så mye mer heller, du behøver jo ikke å sende alle viktige brev rekommandert, kanskje personlig oppmøte er tingen? Du må jo ned og registrere deg når du skal ha nytt pass, og det koster deg ikke så mye å dra ned en gang til for å hente det. Det samme bør gjelde med bank-, kreditt- og førerkort, sier Meyer.

Ida (29) fikk stjålet post og identitet

Tidligere har DinSide skrevet om Ida Jæger (29) som ble utsatt for postkassetyveri. Dette resulterte i at svindlerne fikk tak i Jægers fødselsnummer, og brukte de 11 sifrene til å bestille bredbånd i hennes navn.

Dessverre for Jæger var det ikke mye hjelp å få fra politiet.

- Jeg har levert to anmeldelser, og i den siste bekreftelsen stod det at dersom jeg ikke hadde flere opplysninger i saken, trengte jeg ikke kontakte politiet igjen, sa hun til DinSide.

Les historien om Ida Jæger her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer