I prinsippet skal du binde nå

Fastrentene ligger nemlig fortsatt over de flytende.

<b>FÅ NORDMENN BINDER:</b> Det er relativt lav etterspørsel etter fastrentelån i Norge. Foto: Istockphoto.com
FÅ NORDMENN BINDER: Det er relativt lav etterspørsel etter fastrentelån i Norge. Foto: Istockphoto.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal - skal ikke? Har du boliglån, vurderer du kanskje fra tid til annen å binde boliglånsrenten. Vi har vært gjennom en periode hvor det har vært gunstig å binde renten - stikk i strid med hva magefølelsen forteller oss.

Selv om lønnsomheten for fastrentelån for en stor del er gambling, så er det en tommelfingerregel du kan lære deg: Når fastrenten ligger over den flytende renten, kan det være gunstig å binde. Når fastrenten ligger under den flytende renten, kan du la det være.

- Jeg traff rentebunnen

Hvorfor er det slik?

De lange rentene (fastrentene) sier noe om markedets forventning til fremtiden. Du skal derfor ikke binde renten når den flytende renten er høy i forhold til fastrenten. Under normale forhold er det da like før den flytende renten vil falle mye, og de lange rentene vil delvis bli dratt med ned.

Skal du virkelig treffe godt med rentebinding, må du altså gjøre det motsatte av det som føles intuitivt for mange: binde renten når de flytende rentene er på vei ned. Det ser dyrt ut å binde, men skal du først gjøre det, skal du gjøre det da.

Da rentene nærmet seg et historisk lavt nivå slik som i 2003 og 2004, var det lurt å binde renten. Selv om fastrenten altså var en del høyere enn flytende, var rentenivået så unormalt lavt at mange økonomer bandt lånerentene sine. Dette ble et eksempel på en rentebinding som lønte seg- Står ingen i kø

Men selv om de faste boliglånsrentene fortsatt ligger over de flytende rentene, er de fleste norske bankkunder fortsatt tilhengere av å følge markedet.

- Det er relativt lav etterspørsel etter fastrentelån hos oss, sier Aud-Helen Rasmussen, informasjonsdirektør i DnB NOR, til DinSide.

Hun forteller at av nye boliglån som er utbetalt så langt i november, så er andelen fastrentelån på 13 prosent.

- Dette er noe høyere enn i begynnelsen av året, men det er fremdeles ingen kø, sier Rasmussen.

På vei opp

De flytende rentene er ikke lenger på vei ned, men på vei opp. Det mest gunstige tidspunktet for rentebinding er derfor forbi i denne omgang, men fastrentene ligger fortsatt godt over de flytende. Dette er en indikasjon på at du ikke binder på et dårlig tidspunkt - selv om fastrentene var lavere for noen måneder siden. Husk at lønnsomheten for fastrentelån likevel for en stor del er snakk om gambling, og statistisk er flytende rente er billigst på sikt.

Fastrentetilbud for akkurat ditt lån finner du på Finansportalen.no