<strong>DYR BYGGESØKNAD:</strong> Å få behandlet en søknad om bygging av bolig, kan i verste fall koste deg 60.000 kroner, som i Nittedal kommune. Prisen på denne tjenesten varierer stort mellom kommunene. Foto: Berit B. Njarga
DYR BYGGESØKNAD: Å få behandlet en søknad om bygging av bolig, kan i verste fall koste deg 60.000 kroner, som i Nittedal kommune. Prisen på denne tjenesten varierer stort mellom kommunene. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Kommunale gebyrer:

I Nittedal kommune koster det 60.000 kroner å få behandlet byggesøknaden

Hvordan kan de forsvare å ta mer enn fire ganger så mye som gjennomsnittskommunen? spør Forbrukerrådet.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare de kommunale gebyrene som kan variere fra kommune til kommune. Statistisk sentralbyrås statistikk for 2016 viser at det er enorme forskjeller mellom kommunene på hva det koster å få behandlet en byggesøknad for bygging av bolig i landets kommuner.

I tillegg har Forbrukerrådet samlet inn tall for 2017 i de 30 dyreste kommunene, som viser at den dyreste kommunen, nærmere bestemt Nittedal, tar hele 60.000 kroner for å behandle en byggesøknad.

– Å bygge svir godt nok i lommeboken som det er. Kommunen skal ikke berike seg på deg i tillegg. De har rett og slett ikke lov til å ta mer enn at det akkurat dekker kostnadene ved saksbehandlingen. Når det er et så store forskjeller mellom kommunene, lurer Forbrukerrådet på om de dyreste likevel henter ut en gevinst, sier Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Flere av landets kommuner tar ikke betalt for å behandle byggesøknader, mens mange ligger svært langt under satsen i Nittedal. Her er tallene fra SSB for 2016.

Dyreste byggesøknad

Vi har spurt Nittedal kommune hvordan de begrunner en kostnad på 60.000 kroner for å behandle en byggesøknad, når andre kommuner klarer dette langt billigere, og noen til og med gratis.

Ordfører Hilde Thorkildsen sier til Dinside at i Nittedal har kommunestyret vedtatt å følge prinsippet om 100 prosent selvkost i byggesaker.

- Det vil si at de som bygger, selv må betale for sin byggesøknad. Hvis vi skulle subsidiert dem som bygger, ville vi ha mindre ressurser til andre viktige tjenester, som eldreomsorg, skoler og barnehager, forteller hun, og legger til at det er tydelig at det er store forskjeller i hvordan ulike kommuner praktiserer selvkostprinsippet, og at mange velger å subsidiere dem som bygger.

Ikke lov å tjene på byggesøknaden

Ifølge Forbrukerrådet kom det i 2014 retningslinjer for hvordan kommunene skal beregne hva en tjeneste koster. De mener derimot at den ikke ser ut til å ha hjulpet.

<strong>LOVER GJENNOMGANG:</strong> Nittedal-ordfører Hilde Thorkildsen lover en revisjon av gebyret i løpet av høsten. Foto: Nittedal kommune / Eva Hele Storm Hanssen
LOVER GJENNOMGANG: Nittedal-ordfører Hilde Thorkildsen lover en revisjon av gebyret i løpet av høsten. Foto: Nittedal kommune / Eva Hele Storm Hanssen Vis mer

De mener antallet timer kommunene bruker på å behandle en søknad, samt timeprisen for arbeidet, forsterker dette inntrykket.

– Hvordan kan det ha seg at den tregeste kommunen, som er Røyken, bruker 44 timer, mens Sandnes får det samme arbeidet unna på 18 timer, spør Anne Kristin Vie.

I de fleste kommunene er timeprisen oppunder 1200 kroner. Nittedal og Lørenskog slår imidlertid til med om lag 1800 kroner. Våler i Østfold er nede i 690 kroner i timen, og dermed rimeligst blant de 30 dyreste.

– Kommunene må se til at gebyrene kun dekker faktiske kostnader – det er det eneste de har krav på, understreker hun.

Skal revidere gebyret

Ifølge Forbrukerrådet gir såpass høye gebyrer som de i Nittedal, grunn til å vurdere om en del kommuner kan tjene på å behandle byggesøknader, noe de ikke har lov til.

- Hva er deres kommentar til dette?

- Nittedal kommune har i flere år gått med et underskudd på dette området. Selvkostreglementet krever at underskuddene dekkes inn. Derfor ble gebyret også satt opp for 2017, forteller ordføreren.

Samtidig sier hun til Dinside at de ikke slår seg til ro med at de har de høyeste gebyrene i landet, og vil være sikre på at de gjør dette etter boka.

- Derfor har vi bedt om en forvaltningsrevisjon som kan fortelle oss om vi gjør dette riktig. Den vil foreligge nå i høst. Deretter vil kommunestyret vurdere størrelsen på gebyrene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer