I natt stilles klokka

Sommeren blir litt lengre: Natt til 1. juli legges det til ett sekund.

<b>SOMMEREN BLIR <i>LITT</i> LENGRE:</b> Natt til 1. juli blir sommernatta ett sekund lengre, da det legges til et skuddsekund for å korrigere for jordas ujevne rotasjon. Foto: NTB SCANPIX
SOMMEREN BLIR LITT LENGRE: Natt til 1. juli blir sommernatta ett sekund lengre, da det legges til et skuddsekund for å korrigere for jordas ujevne rotasjon. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jorden roterer uregelmessig, og gradvis saktere. De siste årene har et døgn i gjennomsnitt vært omtrent ett tusendels sekund lengre enn nøyaktig 24 timer.

De 300 atomurene som bestemmer verdens offisielle tidsskala, UTC, går regelmessig som - vel - klokker.

Men for at klokkene skal holde takt med endringen i jordrotasjon, må det av og til legges til litt tid.

For 40 år siden ble det derfor innført en ordning med skuddsekunder. Til nå er det lagt til 35 skuddsekunder, senest i 2012.

LES OGSÅ: Vi har besøkt atomklokkene: Se hvordan de virker!

Natt til 1. juli

Det internasjonale byrået (IERS) som overvåker jordrotasjonen, bestemte i januar i år at verdens offisielle tidsskala må justeres i sommer.

Skuddsekund legges enten til 31. desember eller 1. juli, og denne gangen kommer ekstrasekundet natt til 1. juli.

LES OGSÅ: Hva er riktig - er midtnatt 00:00 eller 24.00?

Dette gjøres for å kompensere for endringer i jordas rotasjonsfart, ettersom jorda roterer ujevnt og gradvis saktere. Avviket er uregelmessig, men tilsvarer cirka 1/3 sekunder per år.

De 400 atomurene som fastsetter UTC (Universal Time Coordinated - verdens offisielle tid), teller imidlertid ikke ujevnt - og skuddsekund legges inn for å korrigere avviket mellom den astronomiske tiden og atomtiden.

Siden det er sommertid, ligger norsk tid to timer før UTC, så her blir sekundet lagt til før klokka 02:00:00. På noen klokker vil skuddsekundet vises som 01:59:60 i ett sekund før klokken blir 02:00:00.

Etter justeringen skal solen igjen stå nøyaktig i sør ved nullmeridianen i Greenwich med avvik på mindre enn ett sekund fra klokken 12:00:00 UTC.

LES OGSÅ: Justervesenet kontrollerer også politiets fartsmålere - her kan du se hvordan det gjøres

Ikke helt problemfritt

Det er imidlertid ikke helt problemfritt, når det plutselig legges til et sekund som egentlig ikke er der - i alle fall ikke for datasystemer.

Ifølge Digi.no, oppstod det nemlig flere problemer forrige gang det ble lagt til et skuddeskund:

Blant annet ble nettstedene til Mozilla, LinkedIn, Gawker, Reddit, Virgin, Yelp og StumpleUpon lammet i større eller mindre grad på grunn av feil som oppstod i blant annet Linux- og Java-basert programvare.

ATOMUR: Her telles sekundene, av atomurene hos Justervesenet på Kjeller. Foto: KRISTIN SØRDAL
ATOMUR: Her telles sekundene, av atomurene hos Justervesenet på Kjeller. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Justervesenets ansvar

I Norge er det Justervesenet som passer på tiden.

På deres nasjonale laboratorium på Kjeller, har de flere atomur som teller sekunder - og dette meldes inn til «hovedtidssentralen» i Paris, hvor verdens tid bestemmes.

Ett sekund er definert som varigheten av 9 192 631 770 svingninger av radiobølgene som fanges opp av cesium-133 atomet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!