<b>SOMMEREN BLIR <i>LITT</i> LENGRE:</b> Natt til 1. juli blir sommernatta ett sekund lengre, da det legges til et skuddsekund for å korrigere for jordas ujevne rotasjon. Foto: NTB SCANPIX
SOMMEREN BLIR LITT LENGRE: Natt til 1. juli blir sommernatta ett sekund lengre, da det legges til et skuddsekund for å korrigere for jordas ujevne rotasjon. Foto: NTB SCANPIXVis mer

I natt stilles klokka

Sommeren blir litt lengre: Natt til 1. juli legges det til ett sekund.

Jorden roterer uregelmessig, og gradvis saktere. De siste årene har et døgn i gjennomsnitt vært omtrent ett tusendels sekund lengre enn nøyaktig 24 timer.

De 300 atomurene som bestemmer verdens offisielle tidsskala, UTC, går regelmessig som - vel - klokker.

Men for at klokkene skal holde takt med endringen i jordrotasjon, må det av og til legges til litt tid.

For 40 år siden ble det derfor innført en ordning med skuddsekunder. Til nå er det lagt til 35 skuddsekunder, senest i 2012.

LES OGSÅ: Vi har besøkt atomklokkene: Se hvordan de virker!

Natt til 1. juli

Det internasjonale byrået (IERS) som overvåker jordrotasjonen, bestemte i januar i år at verdens offisielle tidsskala må justeres i sommer.

Skuddsekund legges enten til 31. desember eller 1. juli, og denne gangen kommer ekstrasekundet natt til 1. juli.

LES OGSÅ: Hva er riktig - er midtnatt 00:00 eller 24.00?

Dette gjøres for å kompensere for endringer i jordas rotasjonsfart, ettersom jorda roterer ujevnt og gradvis saktere. Avviket er uregelmessig, men tilsvarer cirka 1/3 sekunder per år.

De 400 atomurene som fastsetter UTC (Universal Time Coordinated - verdens offisielle tid), teller imidlertid ikke ujevnt - og skuddsekund legges inn for å korrigere avviket mellom den astronomiske tiden og atomtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden det er sommertid, ligger norsk tid to timer før UTC, så her blir sekundet lagt til før klokka 02:00:00. På noen klokker vil skuddsekundet vises som 01:59:60 i ett sekund før klokken blir 02:00:00.

Etter justeringen skal solen igjen stå nøyaktig i sør ved nullmeridianen i Greenwich med avvik på mindre enn ett sekund fra klokken 12:00:00 UTC.

LES OGSÅ: Justervesenet kontrollerer også politiets fartsmålere - her kan du se hvordan det gjøres

Ikke helt problemfritt

Det er imidlertid ikke helt problemfritt, når det plutselig legges til et sekund som egentlig ikke er der - i alle fall ikke for datasystemer.

Ifølge Digi.no, oppstod det nemlig flere problemer forrige gang det ble lagt til et skuddeskund:

Blant annet ble nettstedene til Mozilla, LinkedIn, Gawker, Reddit, Virgin, Yelp og StumpleUpon lammet i større eller mindre grad på grunn av feil som oppstod i blant annet Linux- og Java-basert programvare.

ATOMUR: Her telles sekundene, av atomurene hos Justervesenet på Kjeller. Foto: KRISTIN SØRDAL
ATOMUR: Her telles sekundene, av atomurene hos Justervesenet på Kjeller. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Justervesenets ansvar

I Norge er det Justervesenet som passer på tiden.

På deres nasjonale laboratorium på Kjeller, har de flere atomur som teller sekunder - og dette meldes inn til «hovedtidssentralen» i Paris, hvor verdens tid bestemmes.

Ett sekund er definert som varigheten av 9 192 631 770 svingninger av radiobølgene som fanges opp av cesium-133 atomet.