I morgen kommer selvangivelsen

3,4 millioner nordmenn kan sjekke tallene fra og med torsdag.

SELVANGIVELSEN: Torsdag 19. mars kan 3,4 millioner nordmenn sjekke selvangivelsen, mens resten må vente til den 23. mars. Foto: BERIT B. NJARGA
SELVANGIVELSEN: Torsdag 19. mars kan 3,4 millioner nordmenn sjekke selvangivelsen, mens resten må vente til den 23. mars. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

19. mars blir selvangivelsen gjort tilgjengelig for 3,4 millioner nordmenn, som er såkalte e-brukere.

Dermed kan du sjekke om du har betalt for lite i skatt, eller om du får igjen penger i juni.

Fått igjen på skatten?

ALTINN-APP: Nytt i år er at du kan sjekke selvangivelsen via en app. Men du kan ikke gjøre endringer eller levere her. Foto: BERIT B. NJARGA
ALTINN-APP: Nytt i år er at du kan sjekke selvangivelsen via en app. Men du kan ikke gjøre endringer eller levere her. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Det de fleste av oss vil slå fast en gang for alle, er om vi får igjen på skatten eller må betale restskatt. Dette finner du ut av ved å logge inn på Altinn via Skatteetatens nettsider. Du kan også sjekke tallene via Altinn-appen på mobilen.

Ifølge Skatteetaten blir selvangivelsen tilgjengelig natt til torsdag. Altså skal det være mulig å sjekke tallene når du står opp torsdag morgen.

Innlogging foregår ved hjelp av BankID eller MinId. Har du ikke lenger kodekort til sistnevnte, velger du at du har glemt passordet. Da får tidligere brukere av MinID tilsendt først en sms med en kode, og så en link på e-post for å endre passordet.

Også Buypass og Commfides kan brukes til innlogging.

Om du logger inn via Skatteetatens nettsider eller appen, vil du i begge tilfeller finne selvangivelsen for 2014 som PDF-fil.

Om du har penger til gode eller må betale restskatt, kommer frem på nest siste side, under teksten «Foreløpig beregnet skatt til gode (uten renter)».

Er det et minus foran beløpet, skylder du skatt, hvis ikke har du fått penger igjen på skatten, se eksempel på bildet under.

I morgen kommer selvangivelsen


LES OGSÅ: I år slipper du Java når du sjekker selvangivelsen

Dobbeltsjekk tallene

Når den verste gleden eller sorgen over tallenes tale har lagt seg, bør du gå gjennom tallene i selvangivelsen og sjekke at de faktisk stemmer.

Skatteetaten anbefaler deg blant annet å sjekke at det du har fått i lønn og hvor mye du har betalt i skatt er riktig. Dette sjekker du ved å sammenligne summene i årsoppgaven eller lønns- og trekkoppgaven du får fra arbeidsgiveren din, med tallene i selvangivelsen.

Er du ufør eller pensjonist, bør du dobbeltsjekke disse postene mot oversikten du har fått fra NAV eller andre du eventuelt mottar pensjon eller trygd fra.

Selvangivelsen

Hva tror du selvangivelsen vil vise for egen del? (Avsluttet)
Jeg får litt penger igjen(44%) 2108
Jeg får mye penger igjen(18%) 875
Jeg får litt restskatt(12%) 578
Jeg har ikke peiling(12%) 557
Jeg får mye restskatt(11%) 536
Jeg bryr meg egentlig ikke(3%) 127
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Sjekk og at gjeld og formue som er oppgitt stemmer, og at alle fradrag er kommet med.

Hvis det er opplysninger som ikke er med i selvangivelsen du har mottatt, må du føre de opp slik at det blir riktig. For eksempel kan det være at du har kjøpt eiendom eller bil, solgt aksjer eller giftet deg.

Men når kommer skattepengene?

Det første skatteoppgjøret kommer ifølge Skatteetaten.no 24. juni. Da er det de som benytter seg av det såkalte leveringsfritaket som får skatteoppgjøret, og de fleste lønnstakere og pensjonister som leverer selvangivelsen på nett.

Deretter blir det løpende skatteoppgjør mellom 5. august og 14. oktober.

Leverer du selvangivelsen på papir, får du skatteoppgjøret ditt tidligst i august.

LES OGSÅ: Klarer du ikke å vente til i morgen? Slik sjekker du tallene på egenhånd

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer