<b>SVALBARD-SHOPPING:</b> Alkohol er noe av det som er billigere i taxfribyen Longyearbyen. Denne konjakken er dessuten unik, produsert av Braastad for Nordpolet (Det lokale polutsalget). Foto: Kristin Sørdal
SVALBARD-SHOPPING: Alkohol er noe av det som er billigere i taxfribyen Longyearbyen. Denne konjakken er dessuten unik, produsert av Braastad for Nordpolet (Det lokale polutsalget). Foto: Kristin SørdalVis mer

I Longyearbyen handler du taxfritt

Eneste norske by hvor selv nordmenn kan handle taxfritt.

(LONGYEARBYEN): Longyearbyen på Svalbard er eneste norske by som kan tilby taxfrihandel selv til nordmenn. Her kan du nyte godt av alkoholvarer og sigaretter til taxfripriser.

Dette betyr imidlertid også at du som har vært på Svalbard og skal tilbake til fastlands-Norge, må belage deg på en tur innom tollen. På vei fra Svalbard til Oslo, må alle av flyet - og nordmenn med endeholdeplass i Norge må ta med all bagasje gjennom tollen i Tromsø.

Se også: Grensehandelen har blitt dyrere

Husk kvotereglene

Svalbard er toll- og avgiftsfritt område. Dette betyr at om du skal ta med varer fra Svalbard til fastlandet, må disse tollbehandles som om ved innreise etter et utenlandsopphold - selv om du strengt tatt ikke har vært borte fra norsk jord. Du må altså forholde deg til de samme kvotene som gjelder ved utenlandsreiser, både når det kommer til alkoholkvoter og verdigrenser.


    Dette kan du ha med deg til fastlandet av alkoholholdige drikkevarer toll- og avgiftsfritt fra Svalbard (verdigrense 6.000 kroner):

    A. En liter drikk med alkoholstyrke over 22 til og med 60 volumprosent og 1,5 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent, eller tre liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent

    Artikkelen fortsetter under annonsen

    B. 2 liter øl med alkoholstyrke over 2,5 volumprosent, eller annen drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 4,75 volumprosent.

Foto: Kristin Sørdal
Isbjørn til salgs
Isbjørnfell: 80.000 kroner hos Skinnboden
Ulveskinn fra Canada: 15.000 kroner
Selskinnsko er rimeligere på Svalbard. Den vanlige selskinnskoen (med røde bånd) koster 2.050 kroner på Svalbard og 2.299 i Oslo. Foto: Kristin Sørdal
Ullsåler fra Ellens Pelsstudio, med selskinn under for isolering og ull oppå. Koster 130 kroner per par på Svalbard. Tilsvarende produkt fra Ellens Pelsstudio i Harstad koster 195 kroner (i damestørrelse). Fås også til barn og herre. Foto: Kristin Sørdal
Svalbardkonjakk som selges kun på Svalbard, produsert av Braastad. Foto: Kristin Sørdal
Nordpolet. Foto: Kristin Sørdal
Nordpolet er det lokale polutsalget. Du finner det i Svalbardbutikken, inne på Coop. Foto: Kristin Sørdal
Handlegata i Longyearbyen Foto: Kristin Sørdal
Taxfree i Longyearbyen Foto: Kristin Sørdal
Klær: Hva gjelder klær eller sko, erdet greit å være oppdatert på prisene på fastlandet, før du handler. Det kan også hende at klærne er merket som denne, med "pris på fastlandet: 1.399 kroner, her: 1.049 kroner". Det kan være verdt å merke seg at denne spesifikke modellen som selges rimeligere, ikke er årets modell, og at det kan ha innvirkning på den nedsatte prisen. Kan hende du også finner tidligere års modeller til en lavere pris på fastlandet. Foto: Kristin Sørdal


Her er våre handletips til Longyearbyen

Alkohol: Alkoholholdige drikkevarer selges på Nordpolet, som altså er polutsalget i Lobngyearbyen. Nordpolet er beliggende i Svalbardbutikken, sammen med den eneste matbutikken i byen, Coop Longyearbyen. Husk at du som turist må ha med deg boardingkort/flybillett for å få handle på Nordpolet.

Svalbardkonjakk som selges kun på Svalbard, produsert av Braastad. Foto: Kristin Sørdal
Svalbardkonjakk som selges kun på Svalbard, produsert av Braastad. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


I tillegg til ordinære polprodukter som du også finner på sortimentslista hos andre norske polutsalg, kan Norpolet også by på spesialversjoner av konjakk - som eksempelvis Svalbard Spitsbergen XO konjakk, produsert i Frankrike av Braastad, for Nordpolet. 1 liter av Braastads Svalbard-konjakk koster 370 kroner. Denne får du ikke kjøpt noe annet sted, den står ikke i Vinmonopolets lister. 1 liter vanlig Braastad XO koster 599,90 kroner på Vinmonopolet på fastlandet. Du har da sluppet 229,90 kroner billigere unna for denne litersflaska, i tillegg har du et produkt som naboen sannsynligvis ikke har. Et annet eksempel: Smirnoff Vanilla Twist har en literspris på 414,10 kroner på Vinmonopolet, mens det koster 120 kroner for en litersflaske på Nordpolet. Besparelse: 294,10 kroner.

Sko: Det er godt utvalg med vintersko i Longyearbyen, både hos Skinnboden og i sportsbutikkene. Prisene er uten moms, men du bør selvsagt være litt oppdatert på priser på fastlander før du handler. Det kan tilkomme frakttillegg som fordyrer. Vi tar et priseksempel på selskinnsko, som er saliggjørende for kalde steder og frosne tær. Den ordinære, halvhøye modellen koster 2.050 kroner hos Skinnboden på Svalbard (i damestørrelser). Hos Skoringen i Oslo koster den til sammenlikning 2.299 kroner. Den høye modellen (Polar) koster 2.598 kroner hos Skinnboden på Svalbard, og 2.999 kroner hos Skoringen i Oslo. Du sparer altså henholdsvis 249 kroner og 401 kroner på å handle dette på Svalbard, i forhold til Oslo-priser.

Klær: Vær bevisst på prisen på fastlandet, før du handler, i alle fall om du kun er ute etter å gjøre et godt kjøp hva gjelder kroner og øre. Vi fant eksempelvis noen Reima kjeledresser til barn til rabatterte priser, men dette var heller ikke årets modell.

Det er imidlertid andre aspekter ved "godt kjøp", annet enn rene kroner og øre. På Svalbard kan du finne produkter som det kan være vanskelig å finne på mange steder på fastlandet. Dette gjelder kanskje i første rekke varme klær og sko. Vi fant for eksempel votter og vanter med ullfôr fra en produsent som vi ellers kun har sett med fleecefôr og annet, på Østlandet. - Det finnes, men butikkene tar det ikke inn, får vi forklart av en butikkansatt i Longyearbyen.

Ulveskinn fra Canada: 15.000 kroner
Ulveskinn fra Canada: 15.000 kroner Vis mer


Skinn: Hvor ellers enn på Svalbard skulle de selge isbjørnskinn. Vi skal være ærlige å si at vi ikke er helt oppdatert på dette feltet hva gjelder hvilke eventuelle butikker som kan selge dette på fastlandet, men vi tar det i alle fall med som en kuriositet. Det er ikke Svalbard-isbjørner som har måttet bøte med livet for å kunne henge på veggen din: Isbjørnskinnene kommer fra Canada. Pris: 80.000 kroner.

Du kan også kjøpe ulveskinn, med hode og full pakke, til utsmykning. Dette koster 15.000 kroner. Også ulveskinnene kommer fra Canada.

Vær oppmerksom på at du ikke kan regne med å få ta med deg isbjørnen eller ulven i kofferten ved avreise. Det må søkes om innførselstillatelse ifølge Cites-reglementet, men dette tar butikken seg av. Når papirene og alt er i orden, sendes skinnfellen hjem til deg, og du kan innvie julen som snublende butler på ekte vis.

Se også: Smutthull i taxfree-handelen?