NÅ ER DET VINTERTID: Siste helga i oktober skal vi stille klokka til vintertid. I 2017 er dette natt til søndag 29. oktober. Da blir det mørkt tidligere på kvelden, og lyst litt tidligere på morgenen ... enn så lenge. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
NÅ ER DET VINTERTID: Siste helga i oktober skal vi stille klokka til vintertid. I 2017 er dette natt til søndag 29. oktober. Da blir det mørkt tidligere på kvelden, og lyst litt tidligere på morgenen ... enn så lenge. Foto: Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

Stille klokka 2017

I helga skal vi stille klokka til vintertid

Vet du hvilken vei du skal stille klokka?

Under bakken på Kjeller ved Lillestrøm ligger Justervesenets tidslaboratorium, som med sine helt spesielle klokker teller sekunder og passer på den offisielle norske tiden. Og nå er det på tide å stille klokkene fra sommertid til «normaltid» - eller «vintertid», som noen liker å kalle det.

I Norge veksler vi mellom normaltid og sommertid siste helgen i mars og siste helgen i oktober.

Regelen er at sommertiden starter klokken 02.00 siste søndag i mars og slutter klokka 03.00 siste søndag i oktober.

Dermed går vi til vintertid natt til søndag 29. oktober 2017.

Skal vi stille klokka frem eller tilbake?

Det evige spørsmålet mange lurer på, er selvsagt:

Hvilken vei er det vi skal stille klokka, er det frem eller tilbake?

Nå på høsten skal vi stille klokka tilbake. Den skal stilles én time tilbake, fra klokka 03.00 til klokka 02.00 natt til søndag 29. oktober.

Det betyr at vi får muligheten til én times ekstra søvn natt til søndag. Det betyr også at det blir litt lysere på morgenen en stund, og at det blir tidligere mørkt på kvelden. Så nå bør du huske refleks!

HVILKEN VEI SKAL KLOKKA STILLES? Klokka 03 søndag 29. oktober skal klokka stilles en time tilbake, til 02. Foto: kaprik / Shutterstock / NTB scanpix
HVILKEN VEI SKAL KLOKKA STILLES? Klokka 03 søndag 29. oktober skal klokka stilles en time tilbake, til 02. Foto: kaprik / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Huskeregel for å stille klokka

Det finnes mange huskeregler for hvilken vei klokka skal stilles, for eksempel:

  • Klokka skal alltid stilles mot sommeren; på våren stilles klokka da frem mot sommeren og på høsten stilles den tilbake mot sommeren.
  • Du skal gjøre som du gjør med hagemøblene; på våren setter du dem frem (og du stiller klokka frem) - og på høsten setter du dem tilbake til lagring (du stiller klokka tilbake).

Har du andre smarte eller artige huskeregler for klokkestilling? Del dem gjerne i debatten nedenfor!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Visste du at norsk normaltid er én time foran den såkalte «UTC-tid»? UTC står for «Coordinated Universal Time». Det er en felles, legal tid som gjelder over hele verden. Norsk sommertid er to timer foran UTC-tid, mens norsk normaltid er én time foran UTC.

Hvor kommer den offisielle tiden fra?

Klokken drives fra Justervesenets atomur, som har en usikkerhet på pluss/minus 0,1 mikrosekund.

Under bakken hos Justervesenet på Kjeller finner vi Norges offisielle tid.

I tidslaboratoriet der inne er det fire atomklokker som teller sekunder, og som altså er med på å bestemme Norges offisielle tid.

Dinside har besøkt tidslaboratoriet og sett hvordan dette virker. Du kan lese mer og se flere bilder derfra, i denne artikkelen.

DETTE ER EN ATOMKLOKKE: I tidslaboratoriet hos Justervesenet teller atomklokkene sekunder, og slik er de våre mest nøyaktige klokker. Foto: Kristin Sørdal
DETTE ER EN ATOMKLOKKE: I tidslaboratoriet hos Justervesenet teller atomklokkene sekunder, og slik er de våre mest nøyaktige klokker. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Kort fortalt virker det slik: Tradisjonelt har tiden vært knyttet til solens gang - og direkte til «Greenwich Mean Time» (GMT). Fordi jorden ikke roterer helt jevnt, var dette imidlertid ikke nøyaktig nok. Derfor ble «International Atomic Time» (TAI) etablert - og dette er altså basert på definisjonen som vi har beskrevet ovenfor, som har vært slik siden 1967.

9 milliarder svingninger

Ett sekund er definert som varigheten av 9.192.631.770 svingninger av radiobølgene som fanges opp av cesium-133 atomet.

Det er dette som telles i atomklokkene, om som omdannes til tidsangivelser. Atomklokkene og registreringene som gjøres hos Justervesenet, inngår i det internasjonale systemet for å bestemme verdens tid.

Hver femte dag leveres tidsverdiene fra den norske tidslabben til det internasjonale byrået for mål og vekt i Paris, BIPM (Bureau International des Poids et Mesures).

Det er cirka 400 atomklokker i 70 laboratorier over hele verden som deltar i dette samarbeidet - og BIPM i Paris er altså en slags «hovedtidssentral». BIPM sammenlikner og samkjører alle klokkemålingene, som så brukes til å sette UTC - altså Universal Time Coordinated.

LES OGSÅ: