I gode og onde dager

Lykkelig og nygift eller bitter og lei av ektefellen? Her får du de ti vanligste skilsmissemytene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig færre skiller seg, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det trenger ikke bety at vi har blitt flinkere til å løse problemene våre og holde sammen. Statistikken viser nemlig at færre også gifter seg.

Lurer du på om ditt ekteskap vil holde? Eller om dere bør holde sammen for barnas skyld? Kanskje finner du svaret her:

Myte 1: Siden folk lærer av sine dårlige erfaringer, er ekteskap nummer to ofte mer vellykket enn det første.

Fakta: Selv om mange som skiller seg har vellykkede ekteskap etterpå, er skilsmisseratene faktisk høyere enn ved første ekteskap.

Er det ekte kjærlighet? Ta testen her:

Myte 2: Å bo sammen før ekteskapet er en god måte å redusere risikoen for å ende opp med skilsmisse.

Fakta: Mange studier viser at de som bor sammen før ekteskapet har betraktelig høyere risiko for å ende opp med skilsmisse til slutt. Årsakene til dette er ikke helt klare. Én forklaring kan imidlertid være at de som er villige til å bo sammen, er en bestemt type mennesker som også er mer villige til å skille seg.

Myte 3: Skilsmisse kan skape problemer for mange av barna som er påvirket av det. Men stort sett er ikke disse problemene langvarige.

Fakta: Skilsmisse øker risikoen for at barna får problemer på det sosiale planet. Flere studier viser at problemene er langvarige og at de faktisk kan bli verre i voksen alder.

Mange barn blir så stresset av foreldrenes skilsmisse at de må legges inn på sykehus:

Myte 4: Det å få barn sammen vil gjøre ekteskapet bedre og forhindre skilsmisse.

Fakta: Flere studier har vist at den mest stressende tida i et ekteskap er tida like etter at barnet er født. Par som har et barn sammen, har en viss økt risiko for skilsmisse sammenlignet med par uten barn.

Myte 5: Etter en skilsmisse, raser kvinnens levestandard med 73 prosent, mens mennenes forbedres med 42 prosent.

Fakta: Dette er en av de mest spredte statistikkene fra samfunnsfaget. Den dramatiske forskjellen viste seg imidlertid å være basert på en feilaktig beregning. Etter en ny gjennomgang viste det seg at kvinners tap var 27 prosent, mens menns gevinst var ti prosent.

Les også: Kampen for kjærligheten:

Myte 6: Når foreldre bare krangler, er det beste for barna at de skiller seg.

Fakta: En ny, stor studie viser noe annet: Krangling og uenighet er svært negativt for barna på mange måter, men det samme er en skilsmisse. Bare barn som bodde i hjem med høyt konfliktnivå tjente på en skilsmisse, ifølge studien. Barn i hjem med færre konflikter fikk det mye verre.

Myte 7: Barn som vokser opp i skilsmissehjem har like vellykkede ekteskap som barn fra "hele" hjem.

Fakta: Barn fra skilsmissehjem har faktisk mye høyere skilsmisserater, ifølge en fersk studie. En hovedårsak er at barna lærer om ekteskapelige forpliktelser og holdbarhet ved å observere foreldrene.

Myte 7: Etter en skilsmisse har barn det bedre i en ste-familie enn med bare én forelder.

Fakta: Ste-familier er ikke bedre enn aleneforeldre-hjem, selv om det for eksempel innebærer høyere inntekt og at det er en ekstra fars- eller morsfigur i hjemmet, ifølge forskning. Ste-familier har en tendens til å ha sine egne typiske problemer, som konflikter med nye foreldrefigurer og høy risiko for familiesplittelse.

Myte 9: Å være ulykkelig i visse perioder i et ekteskap, er et godt tegn på at ekteskapet til slutt vil ende i skilsmisse.

Fakta: Alle ekteskap har sine opp- og nedturer. Nyere forskning viser at 86 prosent av amerikanske par som var ulykkelig gift på slutten av 80-tallet, men som likevel holdt sammen, var lykkeligere fem år senere.

Mange føler seg mindre lykkelige etter en skilsmisse enn i begynnelsen av ekteskapet eller før de giftet seg. Les mer her:

Myte 10: Det er vanligvis menn som tar initiativ til skilsmisse.

Fakta: Kvinner har tatt initiativet til to av tre skilsmisser. Én årsak er sannsynligvis at menn oftere har dårlig oppførsel, og har problemer med alkohol, narkotikabruk og utroskap.

Kilde: The National Marriage Project

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer