<strong><B>FRISTEN GÅR UT:</strong></B> Har du ikke betalt NRK-lisensen, bør du være rask. Foto: KAROLINE BRUBÆK
FRISTEN GÅR UT: Har du ikke betalt NRK-lisensen, bør du være rask. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer

I dag må du betale NRK-lisensen

Betaler du ikke, kan du bli trukket i lønn.

Publisert
Sist oppdatert

To ganger i året skal alle med fjernsynsmottaker i Norge betale kringkastingsavgift. For 2011 er avgiften 2.477,52 kroner i året, inkludert 8 prosent merverdiavgift.

Frist for å betale første lisenstermin er i dag, mandag 31. januar, og da skal du betale 1.238,76 kroner.


Dyrt å betale for sent

Om du lar kringkastingsavgiften gå i glemmeboken, må du belage deg på å punge ut senere. Dersom du ikke har betalt innen forfall, vil du motta purring cirka én måned etter forfall.
Da må du betale den ubetalte kringkastingsavgiften, pluss en tilleggsavgift på 15 prosent.

Om du fortsatt ikke betaler, vil du motta et varsel om inkasso. Deretter blir kravet sendt til oversendt Statens Innkrevingssentral for tvangsinndrivelse, og da vil kravet til slutt bli trukket fra lønnen eller trygden din. I dette tilfelle vil du også måtte betale 860 kroner i omkostninger.

Og da har regningen din plutselig blitt betydelig dyrere: Lisens (1.238,76 kr) pluss tilleggsavgift (185,81 kr) pluss omkostninger ved inkasso (860 kroner) blir 2.284,57 kroner, det vil si nesten en tusenlapp mer enn hva lisensen egentlig skulle kostet deg.

Les også: 13 kroner ble 313

Omdiskutert avgift

NRK-lisensen skaper alltid debatt. Over 196.000 nordmenn har trykket liker på Facebook-gruppen «Nei til NRK-lisens», med krav om at kringkastingsavgiften blir fjernet øyeblikkelig.

STEM!

Hva mener du om NRK-lisensen? (Avsluttet)
Jeg synes den burde fjernes(90%) 3642
Jeg betaler med glede(8%) 305
Vet ikke/bryr meg ikke(3%) 112
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Til sammenlikning er det i underkant av 10.000 medlemmer av gruppen «Vi som synes at NRK-lisensen er verdt hver eneste øre!»

Også her på DinSide er det mange som har meninger om lisensen.

- Det er horribelt for en fattig student å måtte betale så mye, det er ALT for dyrt. Jeg har ikke råd og får inkasso hver gang. Prøver å spare, men det er for dyrt! Jeg må bruke alt av matbudsjett og penger som skulle gått til skolebøker på en kanal jeg ikke engang ser ett sekund på og synes er søppel. Er dette riktig?? Åpne øynene og se at det er folk som ikke har råd til dette!, skriver leseren som går under pseudonymet «Kongen».

Leseren som går under navnet «Urban» sier at NRK-lisensen blir betalt med glede:

- Jeg betaler NRK-lisensen med glede, rett og slett fordi jeg synes det er en av de få kanalene som ikke stort sett sender søppel (...). Radiotilbudet til NRK er også blant de bedre så man skal ikke glemme at deler av lisensen også finansierer NRK radio som faktisk har en veldig høy lytterandel.

Hva mener du om lisensen? DinSide oppfordrer til en konstruktiv debatt i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer