Uroen og problemene i finansmarkedet kan utsette en renteheving fra Norges Bank Foto: Norges Bank/Colourbox, illustrasjon: Kim Jansson
Uroen og problemene i finansmarkedet kan utsette en renteheving fra Norges Bank Foto: Norges Bank/Colourbox, illustrasjon: Kim JanssonVis mer

I dag kommer rentedommen

Det er lenge siden et rentemøte i Norges Bank har vært så uforutsigbart.

I dag klokken 14.00 er det rentemøte i Norges Bank. Da får vi vite om sentralbanksjef Øystein Olsen og hans kolleger endrer styringsrenten fra dagens nivå på 2,25 prosent.

Da styringsrenten ble vedtatt uendret ved forrige rentemøte i mai, konkluderte Norges Bank med at det snart var på tide å sette opp renten. Ifølge planen fra sentralbanken, skulle renten sakte, men sikkert krype oppover utover høsten.

Rett før dagens rentemøte er det dog langt fra sikkert at renten blir hevet.

De siste dagers kaos i finansmarkedet, gjør det ekstra vanskelig å spå hva som blir besluttet i dag. Sjelden har vi sett landets økonomer så usikre på hvilket valg Olsen og kompani faller ned på.

LES OGSÅ: DinSide viser deg hvordan du kan kutte renten selv

Tror renten blir hevet

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen er en økonomene som tror Norges Bank hever renten i dag. I gårsdagens utgave av Finansavisen sier hun at uroen i finansmarkedene har satt sentralbanken i en knipe.

- Hvis de avblåser denne lovede rentehevingen, kan det bli oppfattet som at Norges Bank vet noe negativt som vi andre ikke vet, og det kan skape uro i markedet.

Likevel håper hun at hun tar feil.

- Spissformulert vil jeg advare Norges Bank mot å heve renten, på bakgrunn av de urolige tidene, samt utsikter til mange år med svak vekst i norsk økonomi, sier hun til Hegnar Online.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror renteheving blir satt på vent

Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tviler på at sentralbanken er sikker i sin sak når de i dag bestemmer hva de skal gjøre med renten. I en kommentar på E24.no skriver han at han likevel det ligger an til en uendret rente i dag.

Ansvarlig redaktør for E24, Per Valebrokk, er enig med Bruce om at renten ikke bør røres.

«I en kaotisk verden, der aksjemarkedene raser og tvilen til verdensøkonomiens grunnmur vokser raskt, er tiden ikke inne for Øystein Olsen til å øke renten,» skriver Valebrokk.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities tviler også på en renteheving. Andreassen legger til grunn at pengemarkedsrenten allerede har steget.

- Når vi nå allerede ser at pengemarkedsrenten har steget med 0,25 prosentpoeng tror jeg med rimelig grad av sikkerhet at Norges bank ikke vil heve styringsrenten, sier Andreassen til NA24.

Rentebeslutningen får du på DinSide.no klokken 14.00 i dag.