<b>30 år siden:</b>  I dag er det 30 år siden denne seddelen kom, men når ble den borte? Foto: Norges Bank
30 år siden: I dag er det 30 år siden denne seddelen kom, men når ble den borte? Foto: Norges BankVis mer

I dag har denne jubileum

Men Camilla Collett rakk ikke 30 offisielle år på hundrelappen.

I dag er det 30 år siden Camilla Collett, Henrik Wergelands søster, fikk lov til å pryde 100-kronerseddelen.

Camilla Collett var en norsk skjønnlitterær forfatter og kvinnesaksforskjemper, og den 1. februar 1980, 85 år etter hennes død, ble hundrelappene med Camillas alvorlige ansikt satt i sirkulasjon.

>>> Norge kan få nye valører

Klarer du quizen?

Den 15. september 1997 ble imidlertid en ny hundrelapp satt i sirkulasjon. Men vet du hvem som pryder den?

Vi glemmer fort, og derfor har DinSide laget en uhøytidelig pengequiz for deg som tror du husker, eller som bare vil mimre litt.

I dag har denne jubileum
Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.
Ugyldig i 2008

Når en ny pengeseddel settes i sirkulasjon, markerer det slutten på en periode for forgjengeren, og Camilla Collett ble vedtatt ugyldig i februar 2008. Norges Bank er imidlertid pliktig til å innløse betalingsmidlene i ytterligere 10 år, så det er fortsatt mulig å gå i banken og bytte Camilla inn mot en dame av nyere dato.

Det er Norges Bank som bestemmer at sedler og mynter skal settes ut av omløp. Etter kunngjøringen er sedlene og myntene fortsatt tvungne betalingsmidler og kan brukes på ordinær måte i ett år. Norge Bank er deretter pliktig til å innløse betalingsmidlene i ytterligere 10 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor er det fortsatt en rekke gamle sedler og mynter som kan innløses i banken dersom du ønsker det. Du finner en fullstendig oversikt på Norges Banks nettsider.