I dag går fristen ut for mange

24. januar er fristen for bytting av svært mange julegaver.

Bytte noe fra Elkjøp? Da kan det hende du skal gjøre det i dag. Foto: Jogrim Aabakken
Bytte noe fra Elkjøp? Da kan det hende du skal gjøre det i dag. Foto: Jogrim Aabakken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fikk du noe til jul som du ikke trengte eller hadde to av? Dersom du la gaven til side, og tenkte "denne bytter jeg senere", er det på tide å ta den frem igjen i dag.

Svært mange butikker opererer nemlig med 24. januar som bytte- og returfrist på julegavene.

Praksisen er egentlig ganske raus. Kunden handler produktet kanskje lenge før jul, men siden det skal være en julegave, setter butikken byttefristen én måned etter julaften, altså den datoen mottaker får gaven i hende.

Elkjøp, Lefdal og en rekke andre elektronikkbutikker operer med 30 dagers åpent kjøp etter jul, det vil altså si frem til kommende mandag. Elkjøp lar deg sogar bytte inn konkurrentens produkter så lenge de selger produktet selv, altså bytterett uten kvittering eller byttelapp.

Gjelder ikke alle

Noen butikker, for eksempel mange klesbutikker, krever at du bytter varen før salget starter i begynnelsen av januar. Andre opererer med andre frister enn én måned etter jul.

Men også innen klær finnes det noen som gir deg samme bytterett som elektronikkjedene. Nettbutikken til Jack & Jones og Vero Moda utvidet angreretten før jul, og lar deg vente til 31. januar før du trenger å bytte varene.

Ingen selvfølge å bytte

Og husk at bytterett er ikke er noen selvfølge. Når du handler en vare i et fysisk varehus, har du ingen lovfestet rett til å kunne bytte en intakt vare du ikke er fornøyd med.

  • Skal du bytte varen? Her er alle dine rettigheter
  • Og skal du ut og bytte noe i dag, ta gjerne med deg gavekortene du fikk til jul i samme slengen. Statistikk viser at altfor mange gavekort blir liggende i en skuff til de ikke lenger er gyldige.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer