Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

I dag får du svaret

Du trenger ikke vente på postmannen for å se skatteoppgjøret ditt.

Allerede i dag tidlig vil de fleste skatteoppgjørene ligge ferdig på nettet, for da begynner nemlig Skatteetaten å sende ut oppgjørene.

Hadde du ikke endringer til selvangivelsen, er oppgjøret ditt det samme som det du fikk tilsendt i vår, og oppgjøret har da i praksis ligget klart på nettet siden mars. Dette er det foreløpige oppgjøret, som ikke er justert for de endringene du eventuelt tilførte.

Venter du på penger, må du derimot vente til tidligst onsdag 24. juni, som er dagen da skattekontorene starter med utbetaling av tilgodebeløp. Mandag 22. juni får du også vite om du er en av dem som må vente til høsten med å få oppgjøret ditt.

Du kan sjekke oppgjøret ved å gå inn på skatteetaten.no

Finner du ikke PIN-kodene? Dette er din venn

Disse må helt sikkert vente

De fleste lønnstaker og pensjonister får skatteoppgjøret i juni. Dette er skatteytere med forholdsvis enkle skatteforhold, opplyser Skatteetaten.

Men en del personer må helt sikkert regne med å vente med oppgjøret til oktober. Disse vil få beskjed om dette i eget brev.

Disse gruppene må vente på oppgjøret:

  • Selvstendig næringsdrivende
  • Lønnstakere og pensjonister som er gift med næringsdrivende
  • Lønnstakere og pensjonister som skattekontoret trenger mer tid til
Det siste punktet gjelder for eksempel skatteytere som kan ha formue/inntekt i fler kommuner, som har mottatt etterbetalt pensjon, som har næringsvirksomhet/andel i deltakerlignet selskap, som har søkt om utsettelse av selvangivelsen, eller som har ført opp opplysninger i merknader/vedlegg til selvangivelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke gled deg for tidlig

Men du kan også være en tilfeldig utvalgt. Skal du betale restskatt, er det en fordel å få oppgjøret så sent som mulig, men venter du på penger fra Skatteetaten, kan det være ergerlig å måtte vente noen måneder til.

Vi har tidligere omtalt denne problematikken dersom du er samboer, og dere i praksis har felles økonomi. I noen tilfeller kan samboerpar ende opp med å måtte betale den enes restskatt lenge før den andre mottar sitt eventuelle tilgodebeløp fordi noen tilfeldige får utsatt oppgjøret til oktober.

Les mer om samboerfella og skatteoppgjøret