I dag får du lavere rente

Og du kan påvirke banken til å sette ned renta enda mer.

De varslede rentekuttene trer endelig i kraft. Foto: Per Ervland
De varslede rentekuttene trer endelig i kraft. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før jul kuttet mange av bankene kraftig i utlånsrentene, men det er først nå vi vil se at det står mer penger igjen på konto når lånet er betalt. Eksisterende boliglånskunder i for eksempel DnB NOR vil merke det siste rentekuttet fra og med i dag, mens Nordea kutter om to dager, den 28. januar. Fokus bank kommer etter neste uke, mer presist den 3. februar, og kunder i Sparebank 1 SR-bank kan glede seg over at siste kutt gjaldt fra fredag før helgen.

Rentekuttene kommer som en konsekvens av de store utfordringene den norske økonomien står overfor: - Ikke lev som om du er i krise

Mange boliglånskunder har nå fått kuttet renta med hele to prosentpoeng på kort tid. Har du et boliglån på 1 million kroner, tilsvarer rentekuttet på to prosentpoeng 14.400 kroner mer å rutte med i året etter skatt.

I vår tabell kan du finne beløpet som gjelder for akkurat deg

Enda bedre rente i sikte?

Synes du banken din har kuttet for lite? Her er noen punkter som kan påvirke bankens vurdering av deg som lånekunde:

  • Lønnsbevis: Når banken vurderer deg som låntaker, er inntekten din en viktig faktor, men mange glemmer at de kan informere banken underveis når de stiger i lønn. Bare et lite lønnshopp kan påvirke bankens beregning av din betjeningsevne. Din siste lønnsslipp, eller et lønnsbevis fra arbeidsgiver er som regel alt som skal til av dokumentasjon.
  • Refinansiering: Her skal du være litt forsiktig, for antakelig har ikke verdien på boligen din steget, men muligens sunket de siste månedene. Er det derimot lenge siden du fikk en verdivurdering av boligen din, skader det ikke å undersøke boligens verdi. Er verdien på boligen høyere enn verdivurderingen som ligger til grunn for bankens beregning, kan det være aktuelt med en refinansiering. Høyere verdi gir banken bedre sikkerhet, som igjen gir grunnlag for bedre rente.
  • Lurer du på hva boligen din er verdt akkurat nå? Prøv vår boligkalkulator

  • Be om et nytt tilbud: I perioder er det store forskjeller mellom dyreste og billigste bank, men bankene lever av sine kunder, og et godt tilbud fra en annen bank kan være et effektivt hjelpemiddel til bedre rente. Og vil ikke banken din matche tilbudet, er det jo bare å bytte bank.
Sjekk hvilken bank som tilbyr best boliglånsrente nå:
Beste boliglånsrente 1 million
Beste boliglånsrente 2 millioner

Vurderer du å binde? Les dette