I dag er den store byttedagen

27. desember løper mange til butikken.

Passet ikke skinnvesten? Eller falt ikke joggedressen helt i smak? Nå kan du endelig tørke av det falske smilet, snike deg inn på butikken og bytte gaven du fikk av din kjære tante Olga.

Joda, det er tanken som teller. Men det er jo kjekt å få noe du kan bruke, i stedet for å la det støve bort i kjelleren sammen med dine tidligere julegaver.

Kjekt å vite før det går galt: Har du rett til å åpne pakken?

Ikke en selvfølge at du får bytte

Selv om de fleste tar det som en selvfølge at du skal kunne bytte julegaven, så er det ikke sikkert at det er så lett. Det kreves nemlig at du har fulgt noen regler, som å ta vare på byttekort eller byttebevis.

Dersom gaven er forseglet og du er hundre prosent sikker på at dette er en gave som du ikke vil ha, bør du unngå å åpne denne.

Gaver som hygieniske artikler og kroppsnære klær hører til kategorien som du ikke får bytte. Så den alt for store BHen eller latekstrusa må du nok beholde. Dessverre.

Forbrukerrådet slår fast at verken forbrukerkjøpsloven eller andre lover gir deg noen automatisk rett til å bytte en feilfri vare. Som kunde har du ingen lovbestemt "angrefrist" eller bytterett ved kjøp i vanlig forretning.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Utrolig, men sant: Tor Kristian sparte 700 kroner på å bytte julegaven

Bytt gaven uten kvittering

Har du fått elektronikk i julegave? Da kan du la julefreden senke seg og spare byttegildet til januar. Disse gavene kan nemlig byttes innen 30 dager.

Skal du bytte julegave i år? (Avsluttet)
Nei(52%) 212
Ja(42%) 170
Har ikke bestemt meg (5%) 22
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For noen uker siden skrev DinSide at Elkjøp lar deg bytte konkurrentens varer - uten at du må vise kvittering. Det vil altså innebære at dersom du har fått en gave som er fra Siba eller Expert, kan du bytte gaven hos Elkjøp.

Det eneste kravet Elkjøp har til varen, er at varen er intakt og at den finnes i Elkjøps sortiment.

Ikke stress: Dette kan byttes om 30 dager

Mer enn 30 dagers returrett

Elektronikkbutikkene har flere gode retur-nyheter til deg som kunde. En av de andre store elektronikkjedene i Norge, Expert, utvider sitt tilbud om åpent kjøp i julen.

Dersom du har kvittering på produktet kjøpt på Expert.no, kan du bruke hele januar på å bestemme deg for om du vil beholde det eller ikke. dette gjelder alle varer som er kjøpt på Expert fra 15. november i år. Mer informasjon om Experts utvidede returordning, finner du på Expert.no.

Elkjøp og lillebroren Lefdal har også utvidet returretten i sine butikker. Alle varer som kjøpes nå før jul kan returneres eller byttes innen 24. januar. Mer informasjon om returordningene finner du på Elkjop.no og Lefdal.com.