Bytte julegaver

I dag er den store byttedagen - se hva du har krav på

27. desember løper mange til butikken for å bytte julegavene som ikke passet. Men én forhandler gir deg bytterett i et halvt år!

PASSER IKKE ALLTID: Har du fått sengetøy eller annet som ikke falt helt i smak? Da kan du som regel få byttet varen. Enkelte forhandlere kan imidlertid kreve at du har et byttekort, som her. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PASSER IKKE ALLTID: Har du fått sengetøy eller annet som ikke falt helt i smak? Da kan du som regel få byttet varen. Enkelte forhandlere kan imidlertid kreve at du har et byttekort, som her. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Passet ikke skinnvesten? Eller falt ikke joggedressen helt i smak? Da er dette dagen for å snike deg inn på butikken og bytte gaven du fikk av din kjære grandtante Hulda.

Joda, det er tanken som teller. Men det er jo kjekt å få noe du kan bruke, i stedet for å la det støve bort i kjelleren sammen med de andre julegavene du aldri rakk eller ønsket å ta i bruk.

Ikke en selvfølge at du får bytte

Selv om de fleste tar det som en selvfølge at du skal kunne bytte julegaven, er det ikke sikkert at det er så lett. Forbrukerrådet slår fast at verken forbrukerkjøpsloven eller andre lover gir deg noen automatisk rett til å bytte en feilfri vare. På nettet har du automatisk 14 dagers bytterett, men som kunde i en vanlig forrretning, har du ingen lovbestemt «angrefrist» eller bytterett ved kjøp.

- Det finnes ingen bytterett i norsk lov, slik mange tror. Det har likevel blitt så vanlig, at du kan regne med at det går greit. Det er en såkalt sedvane. Det er likevel butikkenes betingelser som gjelder, og de kan variere fra butikk til butikk, forklarer forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes hos Forbrukerrådet.

– Bytteretten gjelder i utgangspunktet vare mot vare, slik at du ikke kan kreve penger tilbake. Men du kan oftest få en tilgodelapp, om du ikke finner noe du ønsker deg i butikken. Å bytte så raskt som mulig, helst i romjulen, er lurt. Noen lar deg imidlertid bytte i et helt halvår, så sjekk hva som gjelder i butikken du skal i, sier Flønes.

(Artikkelen fortsetter etter faktaboksen)

Byttekort

Mange butikker krever også at du har fulgt noen regler, som å ta vare på byttekort eller byttebevis. Dersom gaven er forseglet og du er hundre prosent sikker på at dette er en gave du ikke vil ha, bør du unngå å åpne denne.

Gaver som hygieniske artikler og kroppsnære klær hører til kategorien som du ikke får bytte. Så den altfor store BHen eller latekstrusa må du nok beholde. Dessverre.

Lang bytte- og returrett på elektronikk

Fikk du elektronikk i julegave? Da er det godt å vite at de fleste store elektronikk-forhandlerne har meget gode retur- og bytteordninger. Komplett.no tilbyr for eksempel 60 dagers åpent kjøp. Det betyr at du får byttet varen, uten spørsmål, inntil 60 dager etter at den ble kjøpt.

Komplett.no har også «prismatch» i hele denne perioden. Det betyr at hvis du finner varen billigere et annet sted enn det det kostet hos Komplett, får du et gavekort fra butikken på differansen.

Den samme ordningen finner du hos Elkjøp, men her er det åpne kjøpet begrenset til 50 dager.

Power opererer med 30 dager åpent kjøp. Clas Ohlson kan, derimot, slå i bordet med hele 90 dager bytterett.

Husk at det kan være unntak fra byttereglene, for eksempel produkter som er kjøpt med abonnement (mobiltelefoner, for eksempel), spill og programvare med brutt forsegling og personlige hygieneartikler. Merk at øreplugger som dyttes inn i øret, kan falle inn under sistnevnte kategori.

Lange frister for sport og klær

Mange butikkjeder og nettbutikker praktiserer også åpent kjøp. Det betyr at du eller den som mottar gaven kan levere inn varen og få pengene tilbake innen for eksempel 30, 45 eller 100 dager.

Flere av sportskjedene er svært romslige her. Både G-Sport, Intersport og XXL gir deg 100 dagers frist.

Sport 1 har ingen felles politikk på dette, og her gjelder egne regler i den enkelte butikk.

I klesbransjen varierer reglene en god del fra kjede til kjede.

Dressmann gir deg for eksempel hele seks måneder å angre på, Cubus har 100 dager, mens H&M, Lindex, KappAhl og Bik Bok har 30.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!