I dag blir det kaos i butikkene

22. desember er den aller travleste handledagen.

Unngår du å handle midt på dagen, er sjansen større for å få plass i rulletrappen. Foto: Colourbox
Unngår du å handle midt på dagen, er sjansen større for å få plass i rulletrappen. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige tirsdag var en smart handledag, mens i dag, 22. desember 2011, er du ikke alene i butikkene.

Tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO) og BankAxept viser som regel at det er den 22. desember som er den desidert travleste handledagen, i sterk konkurranse med 21. og 23. naturligvis.

Visa Europe pleier å trekke frem 23. desember, lille julaften, som den travleste dagen, mens 30. november er den travleste handledagen på nettet.

Uansett - i dag og i morgen må du forberede deg på fullt kaos i butikkene. Da gjelder det å holde hodet kaldt. Nedenfor gir vi deg noen viktige stikkord som kan forhindre katastrofe.

1. Be folk flytte seg!

Ja, du hørte riktig. I dag og i morgen vil det forsvinne en god del lommebøker og bankkort i trengselen. Kriminelle vet å utnytte stresset til sin fordel, så pass på at du slipper å bli utsatt for svindel og tom konto rett før jul etter at noen har kikket deg over skulderen eller sneket hånden ned i lommen din.

Pass godt på lommer, lommebok og vesker - og ikke minst - skjul pin-koden din når du handler. Såkalt "kikke over skulderen"-svindel har etter hvert blitt et vanlig fenomen.

LES MER: – Be folk om å flytte seg

2. Be om byttelapp og kvittering

Det er fort gjort å glemme de viktige små lappene i innspurten. Du har i utgangspunktet ingen lovfestet rett til å bytte en vare kjøpt i butikken, så husk å avtale bytting ved for eksempel å be om en byttelapp som legges ved gaven.

Kvitteringene bør du også ta vare på, både for å sikre dine rettigheter hvis varen skal byttes eller er ødelagt, men også for å ha en ekstrakontroll med forbruket før jul. Vet du hvor mye du har brukt, er det enklere å holde orden på økonomien og oppdage svindel.

SE OGSÅ: Ingen angrerett i butikken

3. Unngå kl 13

Selv om det vil være fullt kjør i butikkene fra morgen til kveld de neste par dagene, så er det likevel noen tidspunkt som vil være verre enn andre. Har du angst for store folkemengder, er det lurt å ta en handlepause midt på dagen. Statistikken viser at kortet gjerne går aller mest varmt rundt klokken ett på lørdager og andre populære handledager. Velg heller å gå ut tidlig eller handle sent på kvelden.

4. Sjekk kontoen din

Vel hjemme igjen bør du ta en titt inn på kontoen, i det minste ta deg bryet med å sjekke saldo på nett, telefon eller sms.

For hvordan skal du klare å stoppe svindelen hvis den ikke blir oppdaget? spurte vi tidligere denne uken.

– Det er lurt å følge med på kontobevegelsene, ikke minst for å ha oversikt over eget forbruk i disse førjulstider. Og om man oppdager noe unormalt, bør en kontakte banken straks, sier kommunikasjonssjef i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) Stine Neverdal til DinSide.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!