Matsentralen skal dele ut overskuddsmat fra dagligvarebutikker og produsenter. Foto: Berit B. Njarga
Matsentralen skal dele ut overskuddsmat fra dagligvarebutikker og produsenter. Foto: Berit B. NjargaVis mer

I dag åpner Matsentralen i Oslo

Skal gi bort 1000 tonn mat årlig til vanskeligstilte.

Mandag er den offisielle åpningen av Matsentralen i Oslo. Sentralen, som drives av Frelsesarmeen, Blå Kors og Kirkens Bymisjon, skal dele ut mat som er til overs fra blant annet dagligvarebutikker og produsenter til vanskeligstilte.

>> Vi kaster 190.000 brød hver dag

Matsentralen består av et lager på 700 kvadratmeter, som har både kjøle- og fryserom. Utover høsten vil sentralen motta alle typer overskuddsmat fra matvareprodusenter og dagligvarebutikker for utdeling. Det vil først og fremst være snakk om mat som ligger oppunder utløpsdatoen.

– I dag er den formelle åpningen, og vi setter gradvis i gang med utdeling av mat utover høsten. Da kan alle organisasjoner som deler ut mat til vanskeligstilte, komme hit og hente mat, forteller daglig leder Gjermund Stormoen til DinSide.

God utnyttelse av ressurser

Framtiden i våre hender, som også jobber for å få ned matsvinnet, er veldig positiv til den nye Matsentralen.

– Dette er en veldig god idé for å utnytte ressurser som ellers ville havnet i søpla, sier daglig leder Arild Hermstad til DinSide.

Han påpeker at produksjon av mat er svært energikrevende, og at så mye som 40 prosent av all maten i verden ender som søppel.

– Dette er en stor tragedie. All den unødvendige produksjonen av mat fører blant annet til ekstra klimagassutslipp og ødeleggelse av regnskog og annet areal, sier Hermstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han håper det nå vil komme tilsvarende matsentraler i flere norske byer. Er det vanskelig med finansieringen bør dagligvarekjedene bidra, mener Hermstad.

– Når det er så mye matsvinn betyr det at det er for billig for dagligvarekjedene å kaste maten.

Skal dele ut tusen tonn årlig

Den nye Matsentralen er ifølge Gjermund Stormoen dimensjonert for tusen tonn mat årlig. Dette utgjør mat for rundt 53 millioner kroner.

Totalt ligger det årlige matsvinnet i Norge på rundt 377.000 tonn, ifølge ForMat. Vi forbrukere står for 255.000 tonn, blant annet fordi vi har datoskrekk.

>> Dette flaskevannet har reist jorden rundt for å selges i Norge