<strong>DYRT:</strong> I fjor kostet de mye, og juletrærne blir ikke billigere i år. Foto: Colourbox.com
DYRT: I fjor kostet de mye, og juletrærne blir ikke billigere i år. Foto: Colourbox.comVis mer

I år blir barnålene dyre

Årets juletrær kan komme til å koste dyrt.

Selv om Norge eksporterer juletrær, er vi ikke helt selvforsynt med trær til husbruk i desember. Vi importerer en kvart million trær hvert år, og importen skjer først og fremst fra Danmark.

Og syntes du det var dyrt i fjor, blir det neppe billigere i år.

– Utbudet er prisgitt plantingen for cirka åtte år siden, og da var prisene historisk lave. Dermed var det bare "stabeiser" som plantet, forklarer Terjer Hidle, daglig leder i Norsk Pyntegrønt til DinSide.

Samme situasjonen preger juletreproduksjonen i hele Europa, og dermed er det nå mangel på trær. Også i Danmark melder Danmarks Radio om forventet mangel på juletrær i år.

Den danske Skovdyrkerforeningen anslår at det vil være underskudd av juletrær i tre-fire år fremover. Hidle mener situasjonen først vil endres om åtte-ti år, men tror likevel at juletrær er en vekstbransje tross økt dyrking de siste årene og usikker økonomisk utvikling i Europa.

– På grunn av økt urbanisering blir det stadig færre som finner trær privat. Vi tror dessuten at vi vil eksportere stadig mer til Øst-Europa, der også urbaniseringen er stor, forklarer Hidle.

Svenskene vedder på det: Tror dette blir årets julegave

Høye priser i år også

I fjor var prisene på juletrær historisk høye. Og prisene vil ligge på samme nivå i år, sier Hidle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men mangel betyr ikke at du ikke får kjøpt trær i år. Mens danskene advares om at høyere europeisk etterspørsel blant annet kan medføre at kvalitetene som selges i hjemmemarkedene kan bli lavere, sier Hidle at det først og fremst fører til lavere eksport fra Norge. Her hjemme anslår Norsk Pyntegrønt at vi bruker mellom 1,8 og 1,9 millioner juletrær årlig.

I Norge dyrkes edelgran først og fremst på Sørvestlandet, mens det i øst dyrkes mest norsk gran og noe fjelledelgran.

Halvparten dropper juletre, men lys skal vi ha

250.000 trær

Ifølge Norsk institutt for skog og landskap startet import av juletrær fra danskene i 1976/77. Den økte kraftig fra 1980, og i 2003 ble det importert 434.986 trær fra Danmark. Siden har importen falt igjen, og de siste årene har tallene ligget på i overkant av 250.000 danske trær.

Dessuten velger en del å ha plasttre istedet: En av fire stemmer på uekte juletrær

I fjor var eksporten av norske juletrær på omkring 55.000 ved utgangen av november ifølge SSB. En kald norsk vinter gikk ut over avlingen, tallet har vært høyere før. Flest norske trær havner i danske, tyske og britiske hjem. Og tallet kan øke. Norge er identifisert som ett av fire land i Europa som har vilkår som egner seg for edelgranproduksjon. Dermed kan vi på sikt øke eksporten av trær, ifølge Norsk institutt for skog og landskap.