I 2004 var MP3-spilleren årets julegave

Og nå har salget i Norge stupt fra 585 til 20 millioner kroner.

GAMLE DAGER: Selv om 2004 ikke virker så veldig lenge siden, blir det straks klarere hvor mye som har skjedd siden da når man ser Elektronikkbransjens utgivelse det året. Da var MP3-spilleren årets julegave.
GAMLE DAGER: Selv om 2004 ikke virker så veldig lenge siden, blir det straks klarere hvor mye som har skjedd siden da når man ser Elektronikkbransjens utgivelse det året. Da var MP3-spilleren årets julegave. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stiftelsen Elektronikkbransjens fagblad, med samme navn, har hvert år siden 2004 kåret «Årets julegave».

Selv om også pressen er med i juryen, er kåringen slettes ikke fri for kommersielle interesser, og viser først og fremst hvilke produkter bransjen selv ønsker at nordmenn skal kjøpe.

Så har bransjen fått det som de vil? Har deres julegaveforslag faktisk slått an?

Dinside har sjekka årets julegaver fra 2004 til 2010, for å se hvordan de klarte seg.

LES OGSÅ: Her er hva vi mener er årets beste julegaver i 2015

VINNER 2004: MP3-spillere.  Foto: ELEKTRONIKKBRANSJEN
VINNER 2004: MP3-spillere. Foto: ELEKTRONIKKBRANSJEN Vis mer2004: MP3-spillere

Det første året vant MP3-spilleren. Og ansvarlig redaktør Stian Sønsteng gjorde sitt beste med å forklare konseptet:

- Spillerne er en liten datamskin med fast minne og stor lagringskapasitet. Du kan laste ned og lagre musikk fra Internett eller andre programkilder, og det er plass til flere tusen musikkstykker på en slik spiller fordi datafilene er komprimert.

Tall fra samme stiftelse viser at MP3-spiller omsatte for 585 millioner kroner i 2006, mens prognosen for 2016 er på skarve 20 millioner. Dinside testa forøvrig MP3-spillere allerede i 1999.

RETROLESNING: Test av Diamond Rio MP3-spiller i 1999

VINNER 2005: Et vaffeljern fra Wilfa. Foto: ELEKTRONIKKBRANSJEN
VINNER 2005: Et vaffeljern fra Wilfa. Foto: ELEKTRONIKKBRANSJEN Vis mer2005: Vaffeljern

Vaffeljernet er selve klisjéen på julegaven som raskt bare opptar skapplass. Men vaffeljernet Wilfa WAS 623 var én av de fem likestilte vinnerne i 2005.

- Dette er norsk produktuvikling, og har tilført klassikeren ny funksjonalitet, sa en overraskende begeistret fagredaktør, og kanskje vaffelentusiast, Erik Andersen.

Vaffeljernet vant sammen med «flat-TV», spillkonsollen Sony PSP, Apples iPod og en DVD-boks med Ivo Caprino-filmer. Noen tall på salget av vaffeljern finner vi ikke, men vi trenger ikke tall for å påstå at vaffeljern fortsatt er... vaffeljern.

LES OGSÅ: 8 smarte ting du kan lage i vaffeljernet

VINNER 2006: Spillkonsollen Nintendo Wii. Foto: ELEKTRONIKKBRANSJEN
VINNER 2006: Spillkonsollen Nintendo Wii. Foto: ELEKTRONIKKBRANSJEN Vis mer2006: Nintendo Wii

8. desember 2006 ble Nintendos da splitter nye spillkonsoll Wii lansert i Europa, og bransjen kåret den liksågodt til årets aller beste julegave.

- Nintendo ønsker at spillene til den nye konsollen skal appelere til hele familien. Spillerne får sjansen til å bevege seg fysisk foran skjermen, forklarte bladets ansvarlige redaktør Stian Sønsteng.

Og dette var absolutt ingen flopp: Nintendo har solgt over 100 millioner Wii-konsoller verden over.

RETROLESNING: «Nintendo avslørte de siste hemmelighetene om sin kommende Wii»

VINNER 2007: Vekkerklokke med lys, sammen med blant annet iPod Touch og digitale bilderammer. Foto: ELEKTRONIKKBRANSJEN
VINNER 2007: Vekkerklokke med lys, sammen med blant annet iPod Touch og digitale bilderammer. Foto: ELEKTRONIKKBRANSJEN Vis mer2007: Demringslampe

Hva er en demringslampe, spør du? Det sier kanskje noe om hvor lite suksess den har hatt, men vi ser dem i butikken fortsatt: Vekkerklokker som vekker deg med lys i stedet for lyd.

«Demringslampen skaper et nytt marked, og har man først fått en i huset er sjansene store for at resten av familien også kjøper den» mente bransjebladet.

Lampa vant sammen med blant annet iPod Touch, Kodaks bilderammer og Nokia N95; «en alt-i-ett multimedia-datamaskin med innebygd GPS-funksjonalitet» ifølge Elektronikkbransjen.

LES OGSÅ: Virker egentlig vekkerklokker med lys?

VINNER 2008: Blu-ray-spillere, sammen med blant annet iPhone 3G. Foto: ELEKTRONIKKBRANSJEN
VINNER 2008: Blu-ray-spillere, sammen med blant annet iPhone 3G. Foto: ELEKTRONIKKBRANSJEN Vis mer2008: Blu-ray-spillere

Denne jula kunne Elektronikkbransjen melde at det snart fantes 1,8 millioner HD-klare TV-er i Norge, som alle trengte høyoppløst innhold. Derfor ble blu-ray-spilleren kåret til årets julegave, som da hadde vunnet krigen mot HD-DVD.

«Inntil nylig har prisen på BD-spillerne vært relativt høy. Det har gjort at salget ikke har økt så raskt som mange har ønsket» skrev fagbladet.

Salget nådde, ifølge de siste tallene fra stiftelsen, 150 millioner kroner i omsetning i 2012. Siden har det dalt, og prognosen for 2016 er 45 millioner.

LES OGSÅ: Derfor kan det lønne seg å kjøpe musikk og film i stedet for å strømme

VINNER 2009: LED-TV fra Samsung. Foto: ELEKTRONIKKBRANSJEN
VINNER 2009: LED-TV fra Samsung. Foto: ELEKTRONIKKBRANSJEN Vis mer2009: LCD LED-TV

Jula 2009 fortalte Elektronikkbransjen at rundt halvparten av norske TV-er var en flatskjerm. Men bransjen ville naturlig nok ikke at det skulle stanse der, og kåret Samsung s 7-serie med LCD LED-TV-er til årets julegave. De skrøt av hvordan LED-lysene gjorde sortnivået langt bedre, og dessuten:

«Samtidig kan panelet, og dermed også hele apparatet, gjøres mye tynnere enn med de tradisjonelle lysrørene som bakbelysning.»

TV-en vant sammen med blant annet Playstation 3 og Apples iPhone 3GS.

LES OGSÅ: Test av Philips 65PUS7600 – en av de mest spennende TV-modellene fra Philips på flere år

VINNER 2010: iPod Nano. Foto: ELEKTRONIKKBRANSJEN
VINNER 2010: iPod Nano. Foto: ELEKTRONIKKBRANSJEN Vis mer2010: iPod Nano

Nei, det var ikke iPod Nano som ble hovedvinneren. Det var det Canon EOS 550D som gjorde. Men kameraet, som Dinside fortsatt bruker regelmessig, er ikke den mest interessante vinneren dette året. Det synes vi iPod Nano er, som vant årets lydprodukt.

«En liten klype skal gjøre det enkelt å feste spilleren til ermet, jakken eller en veske. Egen funksjon for skrittelling» skrøt Elektronikkbransjen.

Seks år etter at MP3-spilleren vant årets produkt, og noen få år før MP3-spilleren praktisk talt var død, kom altså treningsdingsene på markedet. Og nettopp dette, i form av smartklokker og treningsarmbånd, var årets vinner i kåringen.

LES OGSÅ: Test av Apple Watch – du bør kanskje vente til neste runde

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer