Hypnose mot overvekt

Forestill deg at du ikke lenger fristes av sjokolade og at du slett ikke vil ha kanelboller. Det kan du oppnå ved hypnose.

Til tross for at de fleste forbinder hypnose med TV-show og magisk underholdning, blir det også brukt som en alternativ behandlingsform mot blant annet røyking og slanking.

Lukten er nok
- Landet blir tjukkere og tjukkere, så ulike vekttapsmetoder får mer oppmerksomhet, sier Jean Fain, psykolog og hypnotisør ved Harvard Medical Schools Cambridge Hospital i USA, til Associated Press.

I de siste fem årene har Fain doblet antall pasienter som lider av overvekt. For mange av disse er hypnose en siste utvei. Slik var det for Cynthia Lewis. Nå er hun mye bedre:

- Nå holder det med lukten av cookies, sier hun til Associated Press.

Når hun føler trang til å spise noe søtt, lukker hun øynene og puster dypt. Så forestiller hun seg at hun går mot godteribollen og så går forbi.

Mange metoder
Hypnose er en sterkt fokusert konsentrasjon, sammenlignet med å være så oppslukt av en bok at verden utenfor forsvinner. I denne fasen blir man mer åpen for innspill fra hypnotisøren. Pasienten kan for eksempel bli bedt om å forestille seg selv på et avslappende sted når de føler trang til å overspise.

Hvorvidt behandlingen vil fungere, avhenger av pasienten. Det er ikke lett å behandles av hypnose, og pasientene anbefales å bruke det i tillegg til annen behandling.

- Den herskende tanken er at det ikke er mye hypnose kan gjøre for vekttap alene, sier Kevin Brownell, leder for Redd Center for Food Policy & Obesity ved Yale, til Associated Press.

Han forteller videre at hypnose bare er en av mange tiltak for å redusere vekten. De som prøver hypnose er gjerne desperate etter å gå ned noen kilo, og de prøver dermed mange ulike metoder sammen med hypnosen.

 

Mozon.no, 06.09.2005