Hyllene tømmes for "kvinneviagra"

Butikkhyller over hele landet tømmes nå for naturmiddelet Feminol, som skal gi kvinner økt sexlyst. Til nå i 2004 er det solgt 20.000 pakninger av produktet.

Debatt: Sex og samliv

Nesten uten markedsføring har salget av Feminol gått i været siden produktet ble introdusert i Norge for under et år siden. Bare i 2004 har norske kvinner kjøpt 20.000 pakninger av naturproduktet som selges i forskjellige helsekostkjeder.

- Vi har hatt en god vekst i salget og får stadig gode tilbakemeldinger fra forhandlerne våre. I løpet av 2004 har vi solgt Feminol for over fem millioner kroner, forteller daglig leder Roger Meyer hos produsenten Promed Pharma.

Norsk undersøkelse
Feminol er utviklet for å hjelpe kvinner som sliter med å få lyst på sex. Smertefulle samleier og problemer med å oppnå orgasme er et problem for mange kvinner, og ifølge en amerikansk undersøkelse på produktet kan Feminol hjelpe mot disse problemene.

I en norsk MMI undersøkelse fra 1997 oppga 10 prosent av mennene og 12 prosent av kvinnene at de hadde seksuelle problemer de trengte profesjonell hjelp til å løse. Likevel har mesteparten av forskning rundt problemer med seksuell dysfunksjon vært viet mannens seksualliv.

En åpen studie gjort på 25 kvinner i USA viser en økning i sexlyst blant kvinnene som tok kosttilskuddet i 12 uker. 20 av kvinnene oppga før undersøkelsen at de var svært eller ganske misfornøyd med eget sexliv.

Etter å ha brukt Feminol i 12 uker var det bare fire kvinner som svarte det samme, mens 19 svarte at de var ganske eller svært fornøyd med eget sexliv. På en poengskala fra 1 til 5 økte kvinnenes egen beskrivelse av tilfredsstillelese fra et gjennomsnitt på 1,8 til 3,6.

- Etter sommeren starter vi et studie på Feminol også her i Norge. 70 kvinner skal være med i undersøkelsen som skal konsentrere seg om seksuell lyst. Men vi vil også undersøke om produktet kan hjelpe mot andre kvinneplager som PMS og overgangsalder, forteller Meyer til Mozon.

Påvirker hormonene
Innholdet i naturproduktet er satt sammen av virkestoffer fra kanel, yamsrot, daddel, damiana og myrtle. Gjennom en foredlingsprosess er virkestoffene i urtene trukket ut slik at pillene ikke inneholder "unødvendige" stoffer.

- Dette er alle naturlige virkestoffer som er kjent for å kunne påvirke hormonene og øke sex-lysten til kvinner. Yamsrot og damiana er eksempler på urter som allerede er kjent for å kunne virke som afrodisiak, forklarer produktsjef Wenche Wettergreen.

Og når kvinnenes seksualliv blir bedre, får det også konsekvenser for mange norske menn.

- Vi hører om at det også kommer takknemlige menn inn i helsekostbutikkene og sier at dette er bra saker, sier Wettergren til Mozon.

Debatt: Sex og samliv

Mozon.no, 19.06.2004