En av de viktigste årsakene til at kvinner forstørrer brystene sine, er at kvinnene vil føle seg mer feminine.  Foto: Colourbox.com
En av de viktigste årsakene til at kvinner forstørrer brystene sine, er at kvinnene vil føle seg mer feminine. Foto: Colourbox.comVis mer

Hvorfor vil kvinner ha større bryster?

Hvert år utføres det tusenvis av kosmetiske inngrep i Norge. Nå har forskere sett på den viktigste drivkraften bak dette.

Det hele startet i 1895 i Tyskland. Her ble den første brystforstørrelsen gjort ved å bruke kroppsfettet til kvinnen, ifølge Wikipedia. Etter hvert gikk man over til å sprøyte inn blant annet parafin i brystene. Først etter andre verdenskrig begynte man å bruke silikon for å øke bryststørrelsen. Noen bruker også saltvannsproteser.

Ifølge Pasienthåndboka finnes det ingen offisiell statistikk over antall inngrep som utføres hvert år, men trolig gjøres det mellom 8.000 til 9.000 kosmetiske inngrep i Norge hvert år. Og mellom 50.000 og 100.000 norske kvinner har silikon i brystene sine.

Vi vil ha silikonpupper
Hva koster silikonpuppene?
Fikser på kroppen i lunsjen

Spørsmålet ekspertene nå har spurt seg er hvorfor?

En av de viktigste årsakene ifølge en ny undersøkelse, er at kvinnene vil føle seg mer feminine.

Flere faktorer som seksualitet

Men når forskerne har sett på de psykologiske prosessene som ligger bak kvinners beslutninger om å få silikon i brystene ligger også andre faktorer som selvfølelse, ønske om idealfigur, kommentarer fra andre, seksualitet og media, ifølge nettsidene til Folkehelseinstituttet.

- Undersøkelsen hjelper oss til å forstå noen av de psykologiske mekanismene bak den kraftige økningen i denne typen kosmetisk kirurgi. Skal vi kunne tyde denne samfunnsutviklingen, må vi vite hva som driver unge kvinner til å velge slik kosmetisk kirurgi, sier ansvarlig for undersøkelsen Arne Holte, divisjonsdirektør ved Divisjon for psykisk helse, Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette burde du ikke gjøre med kroppen din

Han mener de nå har kommet et stykke videre med denne undersøkelsen. For nå har de definert fire psykologiske prosesser som gjør at kvinner velger å gjennomgå brystforstørrende kirurgi.

Disse er:

  • Make-over. Noen kvinner vil skape et nytt utseende fordi de synes brystene sine er for små.
  • Reparere brystene. Andre ønsker å justere på brystene sine som har endret seg etter for eksempel amming og svangerskap.
  • Forbedre brystene. Noen kvinner har ønske om å forbedre brystene sine selv om de egentlig er fornøyd med og som de oppfatter som normale i både størrelse og form. Men gjennom en operasjon vil de føle seg mer fornøyd, få en enda bedre selvfølelse og føle seg enda mer attraktive.
  • Gjenopprette puppene. Noen kvinner ber også om å gjenopprette det de tidligere har oppfattet som relativt store bryster. Bryststørrelsen deres kan for eksempel ha blitt redusert som følge av slanking. Kvinnen ønsker å få tilbake sine gamle pupper uten å måtte legge på seg.
Det å føle seg feminin, er altså den grunnleggende drivkraften, ifølge forskerne.

Realityserier kan trigge kosmetisk kirurgi
Smerter ved silikon

Flere faktorer

Forskerne så en rekke andre faktorer som også spilte inn, som muligheten til å bruke enkelte klesplagg, venninner som har gjennomgått liknende operasjoner, økonomi og kjæresterelasjon.

Stadig flere menn velger også å gå under kniven

Ifølge Folkehelseinstituttet kan resultatene fra undersøkelsen danne viktig og nyttig kunnskap for plastiske kirurger i deres kommunikasjon med pasienter. I tillegg vil den også danne grunnlag for videre forskning på psykologiske aspekter knyttet til brystforstørrende kirurgi, ifølge Folkehelseinstituttet.

Undersøkelsen, som er utført ved Folkehelseinstituttet i samarbeid med Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring, Colosseumklinikken i Oslo og Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, er publisert i tidsskriftet Journal of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery. 34 pasienter i alderen 19-46 år deltok i undersøkelsen, og 14 kvinner ble dybdeintervjuet.