Hvorfor stiger strømprisen?

Det er forventet lite nedbør og kalde netter i tiden fremover. Samtidig er atomkraftverket Barsebãck nede for vedlikehold. Dette gir prishopp på strøm.

Plutselig, midt i en varmebølge, varslet i forrige uke en lang rekke strømselskaper prisøkninger på strøm. Årsakene er sammensatte, men de løper sammen i den nordiske kraftbørsen Nordpool på Lysaker utenfor Oslo.

Mer finansielt

Nordpool er en felles kraftbørs for Norge, Sverige, Finland og delvis Danmark. Det er ikke nok overføringskapasitet mellom disse markedene til at prisene alltid utvikler seg likt, men under vanlige forhold ser vi at børsen har gitt Norden forbløffende like strømpriser på engros-leddet.

Nå er kraftbørsen på Lysaker ikke bare en markedsplass mellom dem som har for mye og dem som har for lite kraft. Store, finansielle aktører tar også posisjoner i kraftmarkedet, på samme måte som de gjør det i gull og utenlandsk valuta.

Etterhvert står disse rent finansielle avtalene for brorparten av volumet på kraftbørsen, som tidligere i år en enkelt dag omsatte for flere penger enn Oslo børs.

Nå kontrakten forfaller til levering, må kraften være solgt til noen som skal bruke den. Derfor vil det reelle behovet til slutt styre prisen. Men det finansielle markedet vil kunne bidra til å skyve tilbud og etterspørsel noen uker frem og tilbake i tid. Om kraftprodusentene ser høye priser på kraftbørsen for kraft med levering i uke 45, vil de forsøke å produsere mest mulig da, og heller skru igjen kranene i uke 34.

I perioder vil det kunne være sterke svingninger i et marked som dette, og det kan påvirke prisen ut til sluttbrukerne.

Mindre regn

Selv om vannmagasinene er velfylte for årstiden, og det er all grunn til å forvente at normal høstnedbør skal fylle dem helt foran vinteren, satt noen aktører i forrige uke på værinformasjon som fikk dem til å tro at vi får en tørr høst.

Nå er det det langt frem, men de første dagene av perioden har gitt dem rett. Det har vært strålende, tørt vær på Østlandet. Varmen gjør at det ikke brukes strøm på oppvarming, men det gjør det ikke i vanlige septembere heller. Nettoeffekten av godværet er først og fremst mindre tilbud av vann og dermed høyere forventede priser.

Svensk atomkraft

Det svenske atomkraftverket Barsebãck mellom Helsingborg og Malmø er i seg selv så stort at det påvirker strømprisene i hele Norden. For tiden er det nede for rutinemessig vedlikehold, men dette har trukket noe mer ut i tid enn planlagt. Stadig er det 2-3 uker til Barsebãck er tilbake på nett.

(Sverige har også et langt mer konsentrert strømmarked enn i Norge. Det aller meste av produksjonen befinner seg på tre aktørers hånd, og det kan kanskje være fristende å manipulere litt med slikt som lengden av vedlikeholdsperiodene for varmekraftverk).

Vann i sjøen

Det har tidligere år ikke vært uvanlig at norske kraftverk har latt være å produsere strøm for vannet sitt, men har sluppet vann rett på sjøen. Når produksjonskapasitet forsvinner på denne måten, stiger prisene. Likevel kan ikke en enkelt aktør gjøre slike ting alene uten å tape på det. Bare om man går sammen er det håp. At man i det hele tatt har sluppet vann rett på sjøen, tyder på at noen håper det skal være mulig å samordne et mer eller mindre hemmelig kartell.

Dyrere strøm

Idag, mandag, melder produsentene sine priser inn til Konkurransetilsynet, og det skal bli spennende å se om noen vil gjøre de store hoppene vi så forrige uke etter. Tendensen mot slutten av forrige uke var fallende strømpriser igjen, og det kan jo tenkes at noen verk vil ta en fair sjanse og bli liggende på lave priser i håp om å rekrutterer mange nye kunder.