Studier avslører at nesten alle plukker seg i nesa.
I en amerikansk undersøkelse fra 1995, publisert i Journal of Clinical Psychiatry, svarte hele 91 prosent av de 254 voksne deltakerne at de var nesepillere. Kun 75 prosent trodde imidlertid at dette var noe de fleste gjorde.
Trolig store mørketall
En nyere indisk studie fra 2001 viste lignende funn. Nesten alle av de 200 ungdommene som deltok innrømmet at de plukket seg i nesa – i gjennomsnitt fire ganger om dagen.
Kun 4,5 prosent tilsto imidlertid at de puttet «gullfunnet» i munnen.
Siden det å spise busemennene sine er slik et stort sosialt tabu, er trolig andelen langt høyere i virkeligheten, skriver New Scientist.
Den britiske matskribenten og TV-verten Stefan Gates hevder blant annet i sin bok «Gastronaut» at 44 prosent av de menneskene han har spurt, har spist sine egne busemenn etter at de er blitt voksne, ifølge Forskning.no.
Svar: Hygienehypotesen
Men selv om tall fra undersøkelser gjerne er lavere enn erfaring tilsier, leder dette uansett til spørsmålet: Hvorfor velger noen å spise sine egne klumper med tørket neseslim?
Stem her!
Helt ærlig - spiser du busemenn? (Avsluttet)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.- Næringsinnholdet i snørr er ubetydelig, sier den indiske nesepilleforskeren Chittaranjan Andrade til New Scientist.
Med andre ord er det lite sannsynlig at vi utnytter dem for deres verdi som føde.
Det finnes imidlertid en mer logisk forklaring. Hygienehypotesen.
Styrker immunforsvaret
Forskere finner stadig flere beviser for at for lite kontakt med bakterier og virus øker mottakeligheten for allergiske sykdommer.
Allergi kan skyldes mangel på denne
Snørret er nemlig en del av immunforsvaret vårt. Det fanger opp støv, pollen, bakterier og virus slik at det ikke følger med lufta ned til lungene når vi puster. Etter hvert til snørret tørke inn rundt partiklene som det har fanget, og det blir til en busemann.
Hypotesen støttes av den østerrikske lungespesialist, doktor Friederich Bischinger, som mener snørrspising er en flott måte å styrke immunforsvaret på.
Maten som styrker immunforsvaret
- Barn bør oppmuntres til å pille nese. Det er en helt naturlig respons og har klare fordeler, sier han, ifølge Dagbladet.no.
- Gratis medisin
Når miksen av bakterier og andre smittestoffer når tarmsystemet, virker det nemlig akkurat som medisin, hevder professoren.
- Moderne medisin prøver hele tiden å få til det samme igjennom mer kompliserte metoder. Folk som spiser buser styrker immunsystemet gratis, sier han til db.no.
Det er godt mulig – men den eneste studien som er utført på området, en undersøkelse ved State University of New York fra 1966, fant imidlertid at folk som spiste busene sine ganske enkelt gjorde det fordi de fant dem «velsmakende».
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.