Er det egentlig samme produkt? Hvorfor smakte vi forskjell? Foto: Hanne Marie Aabel
Er det egentlig samme produkt? Hvorfor smakte vi forskjell? Foto: Hanne Marie AabelVis mer

Hvorfor smaker de forskjellig?

Det er mye som indikerer at mange merkevarer og billigvarer har samme produsent.

Forrige uke blindtestet vi First Price mot originalprodukter, for å sjekke hva vi likte best. Vi kjøpte produkter som passer til frokost, lunsj og typisk brødmat. I gjennomførelsen av testen smurte vi brødskiver med pålegget vi kjøpte, og lot testpanelet smake seg frem til sine favoritter. Les hele testen her

Greia med billigprodukter er lavere pris, gjerne mer innhold, kanskje en suspekt smak, som regel stygg emballasje, og mange vil ikke en gang se bort i billighylla.

Hvem produserer egentlig billigmaten?

Vi har hørt at det kan være Gilde som lager både Gilde-pølser og First Price-pølser, og etter denne leserkommentaren til blindtestsaken måtte vi undersøke hvor varene produseres:

    Jeg er pølsemaker, og jeg lager Gilde-pølser, men jeg lager Slakterens og Coops pølser også. Om du tror at det er så store kvalitetsforskjeller, tar du feil. Det eneste forskjellen er smaken, krydder er hele forskjellen.

    Om du kjøper Bamas tomater eller First Price-tomater kommer de i mange tillfeller fra samme sted. Syltetøyet fra First Price kommer fra Nora eller Lerum, det er samme sukkerinnhold i begge, men smaken er forskjellig.

    Phillips lager også First Price-lyspærer, men er folk så dumme at de tror at Phillips er kvalitet men ikke First Price?

Les også: Er smågodt russisk rulett?

Redd for konkurransen

Er det samme produsent for "billigmerkene" og originalvarene?

- Det varierer nok litt fra produkt til produkt. Noen av produktene har samme leverandør, ja, sier Frank Lein, kvalitetssjef hos Unil som distribuerer merker som Eldorado, Seidel, Fiskemannen, Slakter`n, Rimco, Smart og First Price for NorgesGruppen.

- I forhold til konkurransemessige hensyn har vi ikke lyst til å opplyse om hvor produktene produseres. Hvis for eksempel Rema oppdager hvor vi produserer et populært produkt, kan de gjøre det samme, sier Lein.

- Men jeg vet jo om noen store produsenter som produserer for oss, sier Lein.

Kjøttvarer er et unntak, for disse merkes etter loven med produksjonsnummer. Altså, de må informere om kjøttvarenes opprinnelse, men ikke potetsalaten eller ostens opprinnelse.

Les også: Disse matvarene blir dyrere

Pasta fra Italia og baguetter fra Frankrike

Kine Søyland informasjonssjef i NorgesGruppen, bekrefter det Lein i Unil sier.

- Når det gjelder NorgesGruppens egne merkevarer, så har vi en generell policy om at vi av konkurransehensyn ikke oppgir produsent, sier Søyland.

- De ulike produktene produseres der vi i hvert enkelt tilfelle får de beste betingelsene totalt sett. Varene produseres i forskjellige land avhengig av hvilke produkter det dreier seg om.

Der norsk produksjon er tilgjengelig og konkurransedyktig produseres varene i Norge. Søyland forteller at halvparten av omsetningen på egne merkevarer er norsk.

- Ellers kan jeg si at produktene ofte kjøpes inn i de land hvor de ofte har sin opprinnelse, som feks pasta fra Italia, oliven fra Spania, baguetter i Frankrike osv, sier Søyland.

Coop er helt åpne

- I Coop har vi full åpenhet med hensyn til produsenter av egne merker. Vi oppgir på forespørsel fra media blant andre, - alle opplysninger på produksjonsland og firma, sier Bjørn V. Kløvstad, informasjonsdirektør i Coop, til DinSide.

Coops norske produkter blir i mange tilfeller produsert av merkevareprodusenten. De bruker også importerte produkter.

- I tillegg har Coop, som eneste aktør i Norge, egen industrivirksomhet, altså til forskjell fra leieproduksjon. Der produserer vi all vår egen kaffe, vårt eget brødmerke (Goman) og juice, syltetøy og saft (Røra), sier Kløvstad.

Smaker billigmerkene deres forskjellig fra merkevarene?

- Jeg kan ikke være med på at billigmerkene våre generelt smaker spesielt annerledes enn leverandørenes alternativer, hvis du legger en negativ betydning i det. Hadde kvalitet, smak og brukskvalitet (ikke matvarer) vært spesielt dårligere, eller avveket mye fra det folk aksepterer, ville forbrukerne ganske enkelt ikke kjøpt de igjen og igjen, sier Kløvstad.

Hvis det er samme produsent, hvorfor er ikke merkevarene billigere?

- Coops egne merker er billigere fordi all "staffasje" er kuttet ut ved framstillingen. Man forenkler labling, og vi markedsfører ikke varene utover i butikk. Dessuten produseres de uten andre mellomledd, rett fra produsent til oss, sier Kløvstad.