Hvorfor skjer dette?

Hør etter, kroppen din snakker til deg.

 Foto: Montasje: Colourbox.com
Foto: Montasje: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har sikkert lurt på hvorfor du får vondt i hodet når du spiser iskrem. Og hvorfor begynner du egentlig å hikke?

Eller hvorfor muskelen rundt øyet plutselig begynner å leve sitt eget liv?

Her får du svar.

Les også:
Derfor ler du til du gråter
20 kroppsdeler du ikke trenger
Den sære menneskekroppen

Hodepine når du spiser is

Iskald mat eller drikke kan irritere nervene og utløse hodeverk. Denne formen for hodepine har faktisk et eget vitenskapelig navn: sphenopalatine ganglioneuralgia.

Smertene utløses når noe kaldt kommer i kontakt med ganen eller svelges, og skyldes den hurtige nedkjølingen og oppvarmingen blodårene utsettes for. Hodepinen kan vare i alt fra noen sekunder til noen minutter.

Les også: Unngå hodepine-fellene

Smertene vil vanligvis være på begge sidene av hodet ved svelging eller på den samme siden av hodet som det kalde var i kontakt med ganen.

Hikke

Hikke skjer når musklene som sørger for innpust plutselig og ufrivillige trekker seg sammen, tett etterfulgt av at åpningen mellom svelget og luftrøret lukker seg med et smell.

På det medisinske fagspråket kalles dette for synkron diafragmatisk vibrasjon. Det finnes to typer: Kortvarig og langvarig.

Les også: Slik blir du kvitt hikke

Vanligst er kortvarig hikke som normalt varer i noen minutter. Hikken kan for eksempel utløses av kald drikke, varm eller sterk mat, alkohol, rask spising, raping, kraftig latter, unormal inhalering av tobakksrøyk eller hosting.

Les også: Hikket i ett år

Langvarig hikke kan vare i flere dager og kan være et tegn på alvorlig sykdom, som hjernesykdommer, forstyrrelser i elektrolyttbalansen eller strupekreft. Oppsøk derfor lege hvis hikken ikke gir seg.

Knekking i leddene

Knirking i leddene – kalt krepitasjon – hender vanligvis i de store leddene, som knærne eller skuldrene.

Væsken rundt leddene dine inneholder en rekke gasser, blant annet oksygen og nitrogen. Når leddene knirker, skyldes det trolig at du har strukket leddet litt langt - lyden du hører kommer når gassbobler i leddvæsken sprekker – eller at en sene ligger og gnikker over et bein.

Les også: Kaldt vær gir stive ledd

Hvis knirkingen ledsages av smerte, kan det imidlertid være et tegn på brusk- eller leddproblemer, som for eksempel leddgikt.

Dersom du opplever smerter og hevelser, at leddet blir rødt eller varmt eller får svekket bevegelighet, oppsøk lege.

Leamus

Ufrivillige rykninger - såkalt leamus, på fagspråket kalt fasiculasjoner - skyldes at en muskelnerve er forbigående irritert. Vanligvis skjer det i muskelen rundt øyet eller andre små muskler i ansiktet, men leamus kan forekomme i alle muskler.

Sammentrekningene er ganske rytmiske, smertefrie og kan vare i flere timer. Leamus er den mildeste formen for muskelrykninger – mer avanserte former er såkalte «tics» og Tourettes syndrom.

Les også: Kribler det i beina?

Leamus er et såkalt uspesifikt symptom, som vanligvis ikke representerer noe alvorlig og som kan utløses av mange ulike faktorer, enkelte mener muskelrykningene kan utløses av stress.

Ved muskellammelser som skyldes sykdom eller skader av nerver, kan imidlertid ofte leamuslignende sammentrekninger av den skadde muskelen forekomme. En veldig sjelden gang kan det også være et tegn på feil med saltsammensetningen i blodet. Da vil man imidlertid se rykninger i flere og større muskelgrupper.

Akupunktur og lett massasje av muskelen kan hjelpe mot rykningene. Dersom de er svært plagsomme kan du få satt en botoxsprøyte som lammer muskelen.

Ising i tennene

Ising i tennene kan komme når du spiser eller drikker noe kaldt. Noen kan kjenne det bare ved å puste inn kald luft. Dette skyldes at emaljen og tannbeinet ikke klarer å beskytte tannerven fullstendig mot temperatursjokk utenfra.

Noen kjenner dessuten ising når de spiser frukt eller drikker jus. Dette kan skyldes bare tannhalser, som er ekstremt følsomme.

Les også: Frukt etser bort tennene

Ising i en tann kan også være et tegn på en lekk fylling eller hull, da oppstår gjerne isingen etter at du har spist noe søtt.

Hvor følsom du er for ising i tennene, avhenger av tykkelsen på emaljen og tannbeinet. Mange synes tannpasta mot ising har god effekt. Daglig fluorbruk vil også styrke tannbeinet og gjøre det mindre følsomt.

Les også: Viktig med fluor

Hvis du er meget plaget av ising i tennene på grunn av blottlagte tannhalser, kan tannlegen dekke til området med fyllingsmateriale.

Kilder: Wikipedia.org, Helsenett.no, Forskning.no, KK.no, Lommelegen.no, DoktorOnline, helse-bergen.no.

Les også:
Derfor ler du til du gråter
20 kroppsdeler du ikke trenger
Den sære menneskekroppen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!