Hvorfor prises moreller i hekto?

- Det er lett at noen tenker kilopris, og da blir de jo i tilfelle grundig lurt!

Hva er egentlig kiloprisen? Foto: Kristin Sørdal
Hva er egentlig kiloprisen? Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har vært der, flere jeg kjenner har vært der - og kanskje har du også vært der?

"Moreller. 8,90 per hekto". Eller 7,90 per hekto, som i akkurat dette tilfellet fra en liten butikk i Oslo sentrum.

Du plukker med deg noen moreller i en liten pose, og tenker at det var vel egentlig ikke så mye, det kan da vel ikke koste så mye ...?

Vel fremme i kassen er overraskelsen stor: Den lille posen med moreller koster 60 kroner. Eller kanskje 70? Hvordan kunne det bli så dyrt, tenker du kanskje?

Moreller prissettes i hekto

Er det greit at moreller prissettes i hekto, eller bør det bli slutt på hektoprisene? (Avsluttet)
Bør bli slutt på hekto(66%) 606
Hekto er greit(31%) 282
Ingen mening(4%) 35
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hva synes du: Er det lureri å prissette moreller i hekto, når alt annet prissettes per kilo eller per enhet? Bør hekto ut av butikkene og salgsbodene? Stem i avstemmingsobjektet til høyre.

Kan du mål og vekt? Prøv vår OMREGNER

Lett å bli lurt

Det er lett å bli lurt når prissettingen er en helt annen enn den vi er vant til. Vi er heller ikke vant til å regne i hekto, i dagligvarehandelen angis det meste per enhet, per liter eller per kilo.

– Jeg har ikke prisforskriften forran meg, men jeg mener det kun er kilo og liter man kan opplyse som sammenligningsenhet. Så er det en rekke unntak, men jeg tror ikke moreller er unntatt, sier forbrukerombud Gry Nergård til DinSide.

– Jeg er enig i at det kan virke villedende å opplyse i hekto ettersom det ikke er en kjent og vanlig enhet å sammenligne med. Det er lett at noen tenker kilopris, og da blir de jo i tilfelle grundig lurt! sier Nergård videre.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


– Det har blitt en slags norm

Vi har observert moreller prissatt i hekto i flere ulike kjedebutikker i løpet av sommeren, i tillegg til hos torghandlerne og bærselgerne langs veien. Hvorfor oppgir de pris i hekto på moreller?

– Grunnen til at moreller selges på hektopris, er at dette har blitt en slags norm i bransjen over flere år. Dette gjelder både dagligvareforetninger og torvhandlere som selger moreller i løsvekt. Alternativt til hektoprising er at moreller blir priset per kurv, per beger, per kopp osv. Moreller selges gjerne i kvantum 200 – 400 gram, uttaler Herman Brennas i selskapet BaRe til DinSide.

– Vi priser i regelen moreller i kilo i Coop. Om det er noen Coop-butikker som har valgt å presentere moreller med hektopris, er det deres eget valg. I så fall er sannsynligvis grunnen at de færreste kjøper mer enn ett hekto eller to av moreller og at hektoprisen slik sett er mest relevant for kundene, sier pressesjef Kristin Paus i Coop Norge.

Hva synes du: Er det lureri å prissette moreller i hekto, når alt annet prissettes per kilo eller per enhet? Bør hekto ut av butikkene og salgsbodene? Stem i avstemmingsobjektet lenger opp i teksten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer