Hvorfor økologisk?

Er økologisk mat virkelig sunnere for kroppen, sjelen og den norske landjorden?

Publisert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ifølge administrativ leder i Debio, Morten Ingvaldsen, garanterer en økologisk produksjon at matvarene er produsert uten bruk av kunstgjødsel og kjemiske plantevernmidler.

- Dette er bra for miljøet, og må være hovedgrunnen til at man skal kjøpe økologisk frem for noe annet. Den helsemessige effekten er noe mer vanskelig å dokumentere. Derfor er det ikke mulig å garantere at du blir sunnere dersom du spiser økologisk mat, sier Morten Ingvaldsen.

Debio er en privat organisasjon som utfører kontroll med økologiske landbruk og produksjon på oppdrag fra Landbruksdepartementet.

Fete priser

Ingvaldsen mener ikke at det er produksjonsleddet som gjør de økologiske varene dyrere.

- De økologiske varene blir dyrere blant annet fordi butikkene tar en større fortjeneste enn på andre varer. Varene blir også dyrere fordi det er vanskelig å transportere dem over lange avstander. Det koster å transportere små kvanta fra de økologiske landbrukene og til forretningene. Derfor er det lurt å tenke i nye baner når det gjelder salg av økologiske varer. For eksempel vil produktene bli mye billigere hvis de økologiske landbrukene selger varene sine direkte til forbrukerne, sier økologieksperten.

Ifølge Ingvaldsen skjer dette allerede i noen grad via en pakkeordning som privatpersoner kan melde seg på. Via ordningen får forbrukeren ukentlig tilsendt en pakke med en mengde økologiske matvarer.

Ingvaldsen har også større tro på at det er lettere å få solgt økologiske varer i spesialbutikker frem for i billigbutikkene. Samtidig mener han at prisene på økologiske varer vil gå ned etter hvert som etterspørselen øker.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer