Hvorfor i alle dager er denne dyrere?

Sommerøl er dyrere enn vanlig øl. Hvorfor? Av: Kine Toth

Sommerølet er i gjennomsnitt ti kroner dyrere enn vanlig øl.  Foto: Kine Toth
Sommerølet er i gjennomsnitt ti kroner dyrere enn vanlig øl. Foto: Kine Toth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En prissjekk gjort av DinSide viser at literprisen på sommerøl fra bryggeriene Ringnes og Aass i gjennomsnitt er ti kroner høyere enn bryggerienes vanlige pilsner.

DinSide undersøkte prisene i tre forskjellige dagligvareforretninger i Oslo-området. Både hos Kiwi, Rema 1000 og Rimi viste det seg at sommerøl var betydelig dyrere enn vanlig øl. Hvorfor?

Dyrt, ja - men her er ølen dyrere enn i Norge

Stor prisforskjell

Hos Rimi koster Ringnes skjærgårdspils 59,80 kroner literen, mens literprisen på vanlig Ringnes pils ligger på 44,80 kroner.

Hos Rema 1000 finner vi den samme tendensen, men her er prisforskjellen noe mindre.

Hos Kiwi er literprisen på Aass sommerøl 55,80 kroner, sammenlignet med vanlig Aas pils som ligger på 44,80 kroner.

Marketingsjef i Ringnes, Lars Vonen mener sommerøl er en følelsesforsterker. Foto: Ringnes
Marketingsjef i Ringnes, Lars Vonen mener sommerøl er en følelsesforsterker. Foto: Ringnes Vis mer

Til tross for at alkoholprosenten er den samme, viser det seg at den største prisdifferansen mellom vanlig øl og sommerøl er på hele 15 kroner literen hos Rimi.


– Mange koster gladelig på seg dyrere sesongøl for å understreke sommerfølelsen etter en lang og kald vinter, mener marketingsjef i Ringnes Bryggeri Lars Vegard Vonen, som tror sommerøl er en følelsesforsterker for kundene.

I fjor solgte Ringnes sommerøl i butikkene for om lag 250 millioner kroner. Det totale sommerølsalget utgjør hele 12 prosent hvert år.

Norges største

Ifølge salgstall fra AC Nielsen er Ringnes skjærgårdspils Norges mest solgte sommerøl. Vonen i Ringnes hevder at bestselgeren er skreddersydd for de varme sommerdagene.

– Skjærgårdspilsen er mildere og friskere i smaken og passer godt til lett sommermat. I forhold til vår vanlige pilsner blir den oppfattet som mindre bitter. Salget av skjærgårdspilsen utgjorde hele 23 prosent av sommerølet i fjor, forteller han.

Lett, lyst og sødmefullt


Produktansvarlig hos Aass Bryggeri, Vibeke Kilen, mener i likhet med Vonen at en typisk sommerøl skal være lett, lys og sødmefull.

– Det er ulike ingredienser i hver øltype og de brygges på forskjellige måter. Noen øltyper er undergjæret mens andre er overgjæret. Aass sommerøl og Aass pils inneholder ulike malt- og humletyper som gir ulike smaksopplevelser. Begge er undergjæret øl, forteller Kilen.

Liker du juleøl bedre? Her er folkets favoritt

Tøff konkurranse

I utgangspunktet er det butikkjedene som bestemmer prisene. Bryggeriene opererer imidlertid med listepriser på sommerølet som er noe høyere enn vanlig øl.

– Råvarepriser og volum påvirker våre produksjonskostnader og danner grunnlaget for pris, sier Kilen.

Hun mener pris og smak er mest utslagsgivende når forbrukerne velger produkter. Ifølge Kilen er konkurransen mellom bryggeriene tøff i sommerhalvåret.

Hele den norske bryggeribransjen har de samme utfordringene i forhold til reklameforbudet, som hindrer markedsføring av alkoholholdige produkter. Men likevel drikker nordmenn mer øl enn tidligere.

Ølpriser - oversikt
ButikkØltypeLiterprisAlkoholstyrke
KiwiAass pils44,804,7
KiwiAass sommerøl55,804,7
RimiRignes pils44,804,6
RimiRingnes skjærgårdspils59,804,6
Rema 1000Ringnes pils44,804,6
Rema 1000Ringnes skjærgårdspils56,804,6
Priser hentet inn i tilfeldig valgte butikker i Oslo-området uken før påske.


Artikkelen er levert som et elevarbeide fra en student i avgangsklassen i journalistikk ved Norges Kreative Fagskole.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer