Hvorfor får du røde kinn i kulda?

Her er forklaringen.

VI SER BLODÅRENE: Rødfargen skyldes at blodårene ikke klarer å trekke seg sammen i kulda og derfor synes igjennom huden. Foto: Science Photo Library
VI SER BLODÅRENE: Rødfargen skyldes at blodårene ikke klarer å trekke seg sammen i kulda og derfor synes igjennom huden. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I natt hadde vi den kaldeste natten før jul, ifølge Meteorologisk institutt. Kaldest var det på Røros med hele 36, 8 minusgrader.

Storm.no melder også om tosifrede antall kuldegrader i helgen – og det både på Sør-, Øst- og Vestlandet. Nord-Norge vil imidlertid få et par milde dager, før kulden kommer tilbake i juleuken.

Les også: Dette gjør kulda med deg

Mye rødt før jul

Så hvis du er ute på julehandel de neste dagene kommer det gjerne ikke som noen overraskelse at du vil se mye av dette: Røde ansikter.

Men har du noensinne tenkt over hvorfor huden blir så rød når det er kaldt?

Nysgjerrigper.no har svaret. De har spurt forsker ved Fysiologisk institutt ved Universitetet i Oslo, Lars Walløe, om nettopp dette.

Les også: Er det farlig med vått hår i kulda?

Lars Walløe er forsker og leder ved Laboratorium for human sirkulasjonsfysiologi, Fysiologisk institutt, UiO. Foto: Universitetet i Oslo
Lars Walløe er forsker og leder ved Laboratorium for human sirkulasjonsfysiologi, Fysiologisk institutt, UiO. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer


Vi ser blodårene

- I huden finnes mange små blodårer, som kan både trekke seg sammen og utvide seg. Det er nervene som styrer dette, forklarer Walløe til nysjgerrigper.no.

Ifølge Walløe vil nervene normalt gi beskjed til blodkarene om å trekke seg sammen for at kroppen ikke skal miste varme.

- Men hvis det er veldig kaldt ute klarer ikke nervene å gjøre jobben sin. Kulden gjør at blodårene i huden blir som lammet. De klarer ikke å trekke seg sammen og blir derfor synlige gjennom huden.

Les også: Førstehjelp til tørr vinterhud

Også rød i varmen

Det er imidlertid ikke bare når du fryser du blir rød i ansiktet. Også når det er veldig varmt vær eller fysisk aktivitet kan føre til det samme.

- Da sender nervene beskjed til blodårene i huden om å slappe av, og de utvider seg. Mer blod kommer til i årene, og blodet blir synlig gjennom huden. Da ønsker nemlig kroppen å kvitte seg med overflødig varme, ifølge Walløe.

Les også: Fryser du? Det kan skyldes ensomhet

Den friskeste rødfargen

Studerer du dette fenomenet veldig godt, vil du se at rødfargen vil være friskere og lysere i kaldt vær enn når du er varm.

- Det er fordi blodet inneholder mer oksygen eller surstoff. Årsaken er at når blodet avkjøles, holder det bedre på oksygen enn det gjør ved normalt kroppstemperatur. Kald hud bruker dessuten lite oksygen, avslutter Walløe.

Les også: Virker kuldekrem?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer