Den norske bonden får mer for kjøttet enn den svenske. Ill: Angelshaug
Den norske bonden får mer for kjøttet enn den svenske. Ill: AngelshaugVis mer

Hvorfor er norsk mat så dyr?

Kjøtt, ost, melk, frukt og grønnsaker koster 20 prosent mer i Norge enn hos ”søta bror”. Vi har sett på hvem som kan klandres for at maten i Norge er så dyr.

Ikke alle kan reise til Svinesund for å få bilig skinke og ribbe. De fleste må ta til takke med norske butikker.

Her hjemme koster kjøtt, ost, melk, frukt og grønnsaker rundt 20 prosent mer enn i Sverige. Det viser en undersøkelse utført på oppdrag fra Landbruksdepartementet av Norsk Institutt for Landbuksøkonomisk forskning. De har sammenlignet priser i Oslo og Stockholm. I Svinesund ligger de svenske prisene betraktelig lavere.

Hvem tjener hva?

Departementet har i den samme undersøkelsen sett på hva de ulike aktørene i matvaremarkedet tjener i Norge sammenlignet med våre naboland. Tar vi utgangpunkt i en norsk skinke som du betaler 100 kroner for, går pengene til disse aktørene:

Dette betaler du til de ulike aktørene for en skinke:
  
Bonden: 25,20 kr.
Slakting og skjæring: 6,50 kr.
Foredling:26,80 kr.
Grossist: 0,80 kr.
Butikken:17,10 kr.
Uforklart: 4,90 kr.
Moms:18,70 kr.
Sum:ca 100 kr.
Vi har tatt utgangspunkt i en skinke som koster 100 kroner i Norge. Samme skinke vil koste 79 kr. i Sverige.


Både bonden, staten (moms) og foredlingsindustrien får mer enn butikken. Nå har Rimi Hagen lenge hevdet at han gjør Norge billigere, og han har til og med fått medhold for sin omstridte påstand i Markedsrådet. Tallenes klare tale tyder på det samme.

Billige svenske bønder

Kaster vi et blikk til Sverige, ser vi at det er to grunner til at matvarer er dyrere i Norge enn i Sverige. Svenske bønder får omtrent halvparten av hva norske bønder får for råvarene, og den svenske momsen på matvarer (12%) er ca halvparten av den norske (23%).

Artikkelen fortsetter under annonsen

I snitt må vi betale 79 kroner i Sverige (Stockholm) for et kjøttstykke som koster 100 kroner her hjemme (Oslo). Dette vet vi om hva de ulike leddene i Sverige tjener sammenlignet med i Norge:

Sammenligning: Norge mot Sverige
 Norge:Sverige:
Pris:100 kr. 79 kr.
Bonden: 25 kr. 11 kr.
Moms:19 kr. 9 kr.
Andre ledd: 56 kr.59 kr.


For svinekjøtt får den svenske bonden bare 45% av prisen som en norsk bonde får. Svensken får altså bare 11 kroner, mens den norske bonden får 25 kroner. Den svenske stat får åtte kroner for skinkestykket, mens den norske stat får 19 kroner for tilsvarende skinke.

Billig-Hagen

Det som er igjen etter at bonden og staten har fått sitt, er det som skal til for å få kjøttet fra bonden og ut til butikken. Det vil si slakt, foredling og distribusjon og utsalg. Disse leddene er faktisk tre kroner billigere i Norge enn i Sverige.

Hva betyr det? Jo at vi har en mer effektiv distribusjon av matvarer i Norge enn i Sverige. Og at dagligvarebransjen driver billigere her hjemme enn over kjølen.
Men selv om Rimi Hagen ikke stikker av med like mye som bøndene og staten, har han nok til å klare seg bra. I 1998 tjente Rimi-Hagen ifølge Dagbladet 20.405 kroner på sine matvarer hver eneste time hver eneste dag.

Den norske dagligvarehandelen tjener mest på frukt, grønt, brød og kaker. Minst innbringende er meieriprodukter.