Hvorfor er de så dyre?

Hos Sparkjøp i Bergen får du kjøpt et sett med vibrasjonsdempere for 39,50 kroner. Kjøper du et tilsvarende produkt hos de store elektrovarehusene, må du ut med det mangedobbelte. Hvorfor?

Vibrasjonsdempere er ment for plassering under vaskemaskiner og tørketromler. Hos Sparkjøp får du kjøpt et sett for 39,50 kroner. Hos Elkjøp, Expert og Lefdal må du betale mellom 149 og 199 kroner for et tilsvarende produkt. Foto: Per Ervland
Vibrasjonsdempere er ment for plassering under vaskemaskiner og tørketromler. Hos Sparkjøp får du kjøpt et sett for 39,50 kroner. Hos Elkjøp, Expert og Lefdal må du betale mellom 149 og 199 kroner for et tilsvarende produkt. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide har skrevet en rekke artikler om oppsiktsvekkende prisforskjeller, noe som har resultert i mange tips fra våre lesere. En av våre tipsere har lagt merke til den voldsomme prisforskjellen som eksisterer på vibrasjonsdempere, eller festeføtter som produktet også kalles.

Det viser seg nemlig at Sparkjøp-kjeden - som har 16 butikker rundt om i landet og som driver nettbutikken sparkjop.no - selger fire stykk vibrasjonsdempere for 39,50 kroner. Det betyr at vi snakker om snaue 10 kroner per stykk.

199 kroner hos Lefdal Alnabru

Også de store elektrokjedene fører vibrasjonsdempere, men her er prisen en helt annen. Hos Ekspert på Alnabru i Oslo koster et sett 159 kroner og hos Elkjøp Megastore på Lørenskog koster de 179, forøvrig det samme som i Elkjøps nettbutikk elkjop.no.

Sparkjøp: 39,50 kr Foto: Per Ervland
Sparkjøp: 39,50 kr Foto: Per Ervland Vis mer


Den høyeste prisen fant vi imidlertid hos Elkjøps søsterkjede Lefdal. Riktignok nøyer Lefdal seg med 149 kroner i sin nettbutikk lefdal.com, men i den fysiske butikken på Alnabru i Oslo koster fire festeføtter hele 199 kroner. Det betyr at vi snakker om nesten 50 kroner per stykk, altså ganske nøyaktig fem ganger så mye som du må betale hos Sparkjøp.

Ikke identiske

Nå skal det understrekes at Sparkjøps vibrasjonsdemper ikke er det samme produktet som det vi finner hos nenvte elektrokjeder. Mens Sparkjøp-varianten er massiv og utformet i et mykt, silikonaktig materiale, er elektrokjedenes variant hardere og delvis hul.

Selve formgivingen er imidlertid så godt som identisk. Og selv om vi ikke skal påstå at vi er eksperter på området, fremstår produktene i våre øyne som relativt likeverdige med tanke på jobben de er ment å utføre - demping av vibrasjoner fra vaskemaskiner og tørketromler.

Ulik emballasje

Hos Expert ser Aurora-festeføttene slik ut. Vi klarte ikke å finne dem på expert.no, men i Experts varehus på Alnabru i Oslo er prisen 159 kroner. Foto: Per Ervland
Hos Expert ser Aurora-festeføttene slik ut. Vi klarte ikke å finne dem på expert.no, men i Experts varehus på Alnabru i Oslo er prisen 159 kroner. Foto: Per Ervland Vis mer


Når det gjelder festeføttene som selges av Expert, har disse en annen innpakning enn dem som selges av søsterkjedene Elkjøp og Lefdal. Etter å ha undersøkt saken, viser det seg imidlertid at produktene er identiske og leveres av grossisten Aurora Gruop Norge. Elkjøp og Lefdal har imidlertid bestilt en egen emballasje.

- Hvorfor?

- Vår forpakning er spesialtilpasset kundene i alle våre nordiske markeder. Dette gjelder blant annet tilpasning av språk og design, noe som gjør at forpakningen tar mindre plass, er mer praktisk og enklest mulig å transportere, skriver Christian Brekke, kommunikasjonsrådgiver i Eljøp Nordic AS.

Kan ikke oppgi salgstall

- Hvor mange slike enheter solgte dere i 2009? Og i første halvår 2010?

- Jeg har dessverre ikke anledning til å oppgi konkrete salgstall for våre produkter, men festeføtter inngår i vårt faste tilbehørssortiment. Dette skal bidra til å redusere vibrasjoner og støy i forbindelse med bruk av tørketrommel og vaskemaskin.

Kan ikke oppgi innpris

Elkjøp og Lefdal har bestilt en annen forpakning enn Expert, som i stedet for navnet "Aurora" er merket med "White Rock". Foto: Per Ervland
Elkjøp og Lefdal har bestilt en annen forpakning enn Expert, som i stedet for navnet "Aurora" er merket med "White Rock". Foto: Per Ervland Vis mer


- Hva betaler dere per enhet fra grossist?

- Våre kunder er opptatt av lavest mulig pris på kjente merkevarer, og vi er fullt fokusert på å oppfylle deres behov. Innkjøpspriser er derimot et internt anliggende som vi ikke går ut med.

- DinSide har skjellig grunn til å anta at dere betaler rundt 32 kroner per pakke. Er dette korrekt?

- Innkjøpspriser er et forhold mellom Elkjøp og våre leverandører. Det er uansett ingen hemmelighet at en av våre store styrker ligger i innkjøpsleddet. Store volum og kostnadseffektiv drift gir lave priser, og den gevinsten deler vi med kundene hver dag. Vår filosofi er å tilby lave priser på kjente merkevarer, derfor overvåker vi også konkurrentenes prisnivå og justerer fortløpende.

Justerer ned prisen

Da vi sjekket prisene, koster festeføttene 179 kroner både på elkjop.no og på Elkjøp Superstore på Lørenskog. I sammenheng med denne artikkelen har imidlertid Elkjøp satt prisen ned til 149 kroner. Foto: Jogrim Aabakken
Da vi sjekket prisene, koster festeføttene 179 kroner både på elkjop.no og på Elkjøp Superstore på Lørenskog. I sammenheng med denne artikkelen har imidlertid Elkjøp satt prisen ned til 149 kroner. Foto: Jogrim Aabakken Vis mer
På lefdal.com er prisen 149 kroner. Men i Lefdals varehus på Alnabru i Oslo fant vi den høyeste prisen - 199 kroner. Foto: Jogrim Aabakken
På lefdal.com er prisen 149 kroner. Men i Lefdals varehus på Alnabru i Oslo fant vi den høyeste prisen - 199 kroner. Foto: Jogrim Aabakken Vis mer


- Hvorfor koster deres produkt så mye?

- Selve grunnstammen i Elkjøp er å tilby nordmenn kjente merkevarer til lave priser. I dette tilfellet har vi ikke vært så konkurransedyktige som vi skulle ha vært, og vi har derfor justert ned prisen til 149 kroner. Våre kunder er veldig pris- og kvalitetsbevisste og vi imøteser derfor en hver form for tilbakemelding som angår pris.

Kan stå inne for produktet

- Har deres produkt spesielle egenskaper som forsvarer den høye prisen?

- Ikke utover at vi tilbyr kjente merkevarer som vi kan stå 100 prosent inne for på det norske og nordiske markedet. Etter vår erfaring bidrar dette til flest fornøyde kunder. Kjente merker og 30 dagers returrett på kjøpet er en ekstra trygghet for alle som handler hos oss, sier Christian Brekke.

Produsert i Danmark

DinSide har også snakket med Pål Johannesen, daglig leder i Aurora Group Norge, selskapet som importerer demperne som selges hos de tre store elektrokjedene. Johannesen kan opplyse at produktet har en anbefalt kundepris på 199 kroner.

- Hvorfor er de så dyre?

- For det første er vårt produkt produsert i Danmark, ikke i Kina. Vi har også testet ut produktet så grundig at vi er helt trygge på at dette er et produkt med meget god kvalitet, sier Johannesen.

Har du oppdaget oppsiktsvekkende prisforskjeller? Eller har du andre tips? Klikk her og fortell journalisten.

Les også:
50 kroner per pose
De norske er dyrest
Maxbo: Fra dyrest til billigst på et blunk
Prisforskjeller under lupen 7: Byggvater
Prisforskjeller under lupen 6: Tec7
Prisforskjeller under lupen 5: Støperør
Prisforskjeller under lupen 4: Halogenpærer
Prisforskjeller under lupen 3: Rødsprit
Prisforskjeller under lupen 2: Møbelknotter
Prisforskjeller under lupen 1: Gardintrapp

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer