- Hvorfor blir jeg ikke slank?

Er du en takeaway-prinsesse eller en kronisk sofagris? Her er personlighetstypene som kan gjøre det vanskelig å gå ned i vekt:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Du har vært gjennom alle mulige dietter, treningsøvelser og samtlige slanketriks som finnes i boka. Du har til og med klart å gå ned noen kilo, men før du vet ordet av det har de satt seg på rumpa og magen igjen.

Kan det være din egen personlighet som saboterer dine mål om å gå ned i vekt? Her er seks av de vanligste personlighetstypene som kan få vektnåla til å peke oppover:

Les også: Vi forandrer personlighet etter 30

Den fødte sofagrisen
Du har kanskje kuttet ned på kaloriene, men du beveger deg ikke nok til å kunne øke forbrenningen. Å plukke opp fjernkontrollen og velge en annen kanal, telles ikke som trening!

Den eneste måten du kan få et underskudd av kalorier på er gjennom fysisk aktivitet. Å telle kalorier og sørge for mindre porsjoner er viktige stikkord for å holde en sunn vekt, men du må også sørge for å være i bevegelse for å forbrenne de overflødige kaloriene.

Begynn med å gå mer i trapper, og parker bilen lenger unna slik at du må gå mer. Eller hva med å investere i en personlig trener?

Personlige slavedrivere - også til Norge!

Den kjøttglade
Hvis kostholdet ditt hovedsakelig består av kjøttbasert protein og hvite karbohydrater, som ris, poteter, brød og kornblanding, er det ikke bare-bare å gå ned i vekt. Forsøk heller å bytte ut kjøttet med hvitt magert kjøtt uten skinn, og spis mer egg, bønner, grønnsaker og soyaprodukter. Det kan ha svært positiv betydning for helsen din, i tillegg til kaloriforbruket.

Velg også fullkornbrød, villris, usukret kornblanding og poteter med mye fiber, som søtpoteter.

Les også: Spis deg ned en størrelse

Frøken 100-baller-i-luften
Du har ikke tid til å spise frokost, lunsjen kjøpes på en vareautomat og middagen spiser du i bilen på vei hjem fra jobb. Høres det kjent ut? Studier viser at en sunn frokost som består av proteiner, som egg og yoghurt, sunt fett, som nøtter og litt karbohydrater, som frukt eller fullkornbrød, kan øke energinivået, både fysisk og mentalt, redusere stressnivået og øke forbrenningen.

Til lunsj, velg næringsrik mettende mat, som en salat med bønner, fisk eller grillet kylling eller kokte grønnsaker med fullkornpasta og tunfisk. Til middag kan du gå for en frisk bønnesuppe med en salat, en chilirett med et stykke frukt eller litt eggerøre med noen grønnsaker og en frukt.

I tillegg vil to små mellommåltider per dag på 100-150 kalorier, som nøtter, frukt eller selleri, bidra til å stabilisere blodsukkeret og få deg til å føle deg mer energisk og produktiv.

Les også: På tide å stresse ned!

Den porsjonsblinde
Mange forsyner seg med både to og tre ganger når de spiser sunn mat, for den type mat er tross alt bra for helsen. Men selv sunn mat kan sørge for vektøkning.

Noen kornblandinger inneholder mye fiber, men har også mange kalorier og et høyt sukkerinnhold. Og proteinbaren som du kaster i deg på vei til eller fra trening kan lett gjøre at du overstiger ditt daglige kaloribehov. Og selv om søtpoteter, brun ris og andre kornprodukter inneholder mange sunne næringsstoffer, så bør porsjonene være små.

Løsningen er å fortsette å spise sunt, men vær oppmerksom på porsjonene.

Les også: Stor tallerken gir større mager

Sverger til junkfood
Spiser du næringsfattig mat i løpet av dagen og fråtser i deg junkfood når du er alene? Fortvil ikke, dette gjør mange av oss. Det er lett å glemme anbefalingen om 4-5 små måltider om dagen, og heller gå for litt godteri fra godteskålen i kantina, en sjokolade og ellers småknaske litt her og der.

Mange er ikke klar over at slik småspising i løpet av dagen kan føre til vektøkning. I tillegg kan det faktisk gjøre deg mer sulten. Men holder du blodsukkeret stabilt gjennom et balansert kosthold, vil det store suget og behovet for å fråtse, forsvinne.

Hvis du trenger et lite mellommåltid i løpet av dagen, sats heller på litt nøtter, druer, en banan eller litt tørket frukt. Og skei ut kun en gang i blant.

Les også: Junkfood dreper

Takeaway-dronninga
De fleste takeaway-måltider inneholder både transfett, mettet fett, salt og raffinert sukker, og kommer ofte i store porsjoner.

Hvis du ikke liker å lage mat, er det viktig at du setter deg noen viktige regler. Når du bestiller kinesisk, be om å få sausene servert på siden. Bestiller du italiensk, velg pasta med tomatsaus og grønnsaker, og styr unna de fete kremsausene. Skal du ha pizza, be om å få den toppet med mer grønnsaker og mindre ost.

Les mer: Slik blir pizza ja-mat

Kilde: iVillage