Hvordan unngår du å tape på renteøkningen?

Norges Bank satte i går opp renta med 0,25 prosent. Vi har sett på hva det får å si for din økonomi.

Ingen banker har foreløpig ikke fulgt Norges Banks eksempel og satt opp sine boliglånsrenter. Flere aviser melder i dag at bankene nøler med å gjøre det. Vi tror imidlertid at det er uunngåelig: Bankene setter opp renta med det aller første. Da er spørsmålet: Hvor mye mer må du ha i lønn for å kompensere for renteøkningen? Dette kan du enkelt finne ut ved å bruke vår eminente ”lønn versus rente-kalkulator". Les vår tidligere artikkel for en grundigere innføring.

Tast inn familiens samlede inntekt, innskudd og lån, og kalkulatoren beregner og setter opp regnestykket for deg.

Rente eller lønn?

  Summen av alle husholdningens lån: kr
  Summen av alle husholdningens innskudd: kr
  Lønnsinntekt 1: kr
  Lønnsinntekt 2: kr
  Skatteklasse: 1   
   
       Beregninger uten ansvar for DinSide.
Kalkulatoren er skrevet i Javascript. Virker den ikke, les her. Meld fra om feil til redaktør Jon Erland Madsen

Men behøver du egentlig å bli fattigere av et høyere rentenivå? Vi har tidligere pekt på at ny og høyere takst på boligen kan gi deg lavere rente. Den økte verdien på boligen gjør at lånet ditt kommer under 60 prosent av eiendommens verdi, i stedet for under 80 prosent.

En takst koster penger, faktisk mellom 1.500 og 2.000 kroner i hele landet. Enkelte takstmenn gir fast pris, andre krever deg for ulike tillegg, som kjøring eller å hente tegninger fra kommunen. Totalprisen kan bli høy.

Til alles fryd finnes det gratis alternativer: Enkelte eiendomsmeglerfirmaer, deriblant Notar, opererer med en salgsgaranti. Den innebærer at du får en verdivurdering av boligen. Dropp Notar, og vis verdivurderingen til banken din. De fleste banker godtar den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annet alternativ: Bor du i aksje- eller andelsleilighet, kan du be forretningsføreren for gården/blokka/borettslaget til skriftlig å bekrefte gjennomsnittsprisen på solgte leiligheter der du bor. De fleste banker godtar også det.

La vår boligtakstkalkulator beregne hvor mye du kan tjene på å få en høyere takst på boligen. Sammenlign resultatet med regnestykket over. Tilsvarer det du tjener på den nye taksten beløpet du må ha for å kompensere for renteøkningen?

Gå til Takstkalkulatoren