<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Hvordan smitter hiv?

De fleste smittes ved ubeskyttet sex, men hiv kan også smitte på andre måter.

Hiv er en forkortelse for Human Immunodeficiency Virus eller menneskelig immunsviktvirus.

Hiv er et virus som angriper deler av immunforsvaret. Når viruset kommer inn i kroppen, bryter det ned deler av forsvaret kroppen har mot bakterier, virus og sopp.

Slik kan hiv smitte:

 • Seksuelt.
 • Du kan smittes med hiv hvis du har ubeskyttet sex med en person som allerede er hivsmittet. Viruset finnes i sæd, skjedesekret og blod, og kan overføres både ved vaginal-, anal- og oralsex. Risikoen for å smittes øker hvis du eller partneren din har en annen seksuelt overførbar sykdom.

 • Urene sprøyter og sprøytespisser.
 • Hiv overføres lett gjennom sprøyter og sprøytespisser som har vært i kontakt med hivsmittet blod. Personer som deler injeksjonsutstyr i forbindelse med stoffbruk, er derfor utsatt for å bli smittet.

 • Fra mor til barn.
 • Viruset kan overføres fra mor til barn under svangerskap, fødsel og amming. Risikoen for slik smitte kan reduseres betraktelig hvis moren bruker moderne hivmedisiner i svangerskapet. Dette er en viktig grunn til at gravide kvinner testes for hiv.

 • Blodoverføring og transplantasjoner.
 • Viruset kan også smitte i forbindelse med behandling med blod og blodprodukter og ved transplantasjoner, men rutinene i Norge er nå så gode at det nærmest er utenkelig å bli smittet på disse måtene.

  Hiv smitter aldri ved vanlig sosial omgang med en som er hiv-positiv. Hvis du praktiserer sikrere sex, er risikoen for å bli smittet i forbindelse med seksuelt samvær også svært liten.

  Les også: Mange tror også at toalettet kan gi hiv.

  Skrevet av lege Kåre Moen, for Lommelegen.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer