<strong>EBAY:</strong> Ved å handle direkte fra din egen stue kan du spare mer penger, enn om du hadde tatt deg en runde i butikkene.  Foto: Omana Bender
EBAY: Ved å handle direkte fra din egen stue kan du spare mer penger, enn om du hadde tatt deg en runde i butikkene. Foto: Omana BenderVis mer

Hvordan overleve auksjonsjungelen?

Les vår guide for å unngå de verste fallgruvene og ende opp som vinner. Av: Omana Bender

Nettjenesten eBay er verdens største nettmarked, og kanskje også det beste. Finner du ikke det du leter etter, så finnes det mest sannsynligvis ikke.

På eBay kan du både finne brukte og nye varer. Uansett om du ønsker nye fotballsko, vintageklær eller designvesker, så er det nesten alltid penger å spare.

Er du ute etter amerikanske varer har de en mye lavere pris i USA enn i Norge. Prisen blir som oftest oppgitt i dollar, eller pund – og dollaren er for tiden relativt gunstig i forhold til kroner, så man får mye mer for pengene.

Sjekk kursene med valutakalkulatoren

Enkel registrering

Det er veldig enkelt å registrere seg på eBay, lage egen profil og konto. Det kan du gjøre her:

Registreringsside

Når det er klart er det bare å kaste seg i det.

Begrens søket

Et søk på «t-shirt» kan ende med flere millioner resultater, derfor er det lurt å begrense søket sitt. Ønsker du en t-skjorte for kvinner eller menn, en blå eller en fra Nike? Jo mer konkret søket ditt er, desto større er sannsynligheten for å finne det du leter etter.

Vær sikker på hvem du handler fra

SJEKK SELGERENS RATE: Her har selgeren fått nærmest perfekt feedback, og anses som en trygg selger. Raten bør ikke være så veldig mye lavere enn 100 prosent.
SJEKK SELGERENS RATE: Her har selgeren fått nærmest perfekt feedback, og anses som en trygg selger. Raten bør ikke være så veldig mye lavere enn 100 prosent. Vis mer

Med en så stor markedsplass kan ikke de som drifter siden garantere at alt som selges er stuereint og at selgerene er seriøse. Sjekker du ikke ut hvem du handler fra, kan du ende opp med å betale for en vare som aldri kommer.


Det er viktig å sjekke hvilken rate selgeren har. Den bør ikke være så veldig mye lavere enn 100 prosent, da burde du heller prøve å finne en annen selger.
Det kan også være lurt å sjekke hva slags tilbakemeldinger selgeren har fått på shipping og eventuelt på varene vedkommende selger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du skal kjøpe designervesker eller andre eksklusive varer, bør du være sikker på at varen er ekte. Ebay har egne guider med tips om hvordan man kan se forskjell på ekte og falske varer.

LES OGSÅ: Dette må du vite om netthandel

Budrunde eller «Buy it now»

Det finnes to måter å handle på eBay; budrunde og «Buy it now». Sistnevnte benyttes stort sett av storselgere som har en fast pris. Da blir det ingen budrunde.

På budrunder må du vente til et visst klokkeslett. Det er en vanlig auksjon, der du kan legge inn bud flere timer i forveien, men det anbefales å vente litt i og med at alt skjer de siste minuttene. Det kan bli ganske hektisk noen ganger. Det er lett å bli revet med og det kan fort bli dyrt. Derfor kan det være lurt å sette en øvre grense på hvor mye du faktisk er villig til å betale for produktet.

Har du først vunnet budrunden kan det være greit å betale med en gang, for som kjøper vil du også ha en rate. Dersom denne er positiv viser det andre selgere at du er til å stole på. Det kan hjelpe deg dersom du ønsker å spørre selgere som egentlig ikke sender til Norge om å gjøre et unntak, for eksempel.

Frakt

Du kan velge kun å se objekter som sendes til Norge, men husk alltid å legge merke til hva som står under «ships to» for å være sikker på at selgeren sender til Norge.

Noen selgere tar ofte en høy sum for å sende varer til Norge. I noen tilfeller vet de egentlig ikke vet hva den egentlige kostnaden faktisk er, men det kan også være at de ønsker å tjene mer penger. Det er fullt mulig å sende selgeren spørsmål om hvor mye det egentlig vil koste, eller hvor lang tid det vil ta.

Den billigste frakten tilgjengelig i USA er USPS, men dersom du kjøper noe av høy verdi kan det være lurt å bruke FedEx, slik at du kan spore pakken mens den er på vei til deg.

LES OGSÅ: Frykter at norske nettbutikker vil dø

Betaling

Den amerikanske betalingstjenesten, Paypal, er bygd for at man lett skal kunne overføre penger over Internett. Betalingstjenesten ble brukt lenge av eBay, og ble så populært at de til slutt kjøpte opp hele selskapet.

Her kan du opprette en Paypal-konto.

Etter at man har registrert en konto, må man bekrefte den. Det vil si at man knytter den opp mot en ordentlig bankkonto. På kredittkort-utskriften en får fra banken står det en firesifret kode som må legges inn hos Paypal. Dette er et bevis for at det er ditt kredittkort. Du kan også legge inn flere kredittkort.

Paypal sier de garanterer deg pengene i retur dersom noe skulle gå galt, i tillegg vil uredelige selgere bli ekskludert fra eBay. Det anbefales ikke å kjøpe av en selger som ikke tar Paypal, ettersom du da ikke har noen garanti.

Men helt sikkert er det ikke: Paypal utsatt for phishing og kunde betalte til svindelselskap, ikke til Paypal.

Toll og moms

Dersom varen har en verdi over 200 kroner må man betale merverdiavgift (25 prosent) og toll (10 prosent) av varens verdi i tillegg til varen. Det kan likevel bli billigere enn å kjøpe det i Norge, men det er viktig å regne det ut.

SJEKK HER: Hva koster varen egentlig? Regn ut med netthandelskalkulatoren

Enkelte selgere markerer pakken som «gift» (gave) eller setter lavere verdi på pakken, men det er ditt ansvar å fortolle pakken riktig. Les mer om hvordan du fortoller pakkene.

Det er ikke alle varer det er toll på. Les mer om toll og merverdiavgift på Tollvesenets nettsider.

Les også: Slik slipper du toll og moms

Ikke mottatt varen? Fortvil ikke

SIKKERHET: Dersom du ikke når gjennom til selger, lar du eBay og PayPal se på saken din. Det er viktig å fylle ut skjema nøye og få med alle detaljer om transaksjonen.
SIKKERHET: Dersom du ikke når gjennom til selger, lar du eBay og PayPal se på saken din. Det er viktig å fylle ut skjema nøye og få med alle detaljer om transaksjonen. Vis mer


Dersom du skulle være så uheldig å bli lurt, trenger du ikke å fortvile. Som regel er eBay utmerket på service og hjelper deg å få pengene dine tilbake. Det er lurt å ta kontakt med selger først for å se om problemet kan løses. Men dersom du ikke kommer noen vei er det bare å kontakte eBay og Paypal.

Har du betalt med kredittkort, er du også sikret mot svindel gjennom Finansavtaleloven. Da kan du få pengene tilbake av banken.

Det er viktig å huske at det kan ta tid før man mottar enkelte pakker. Ofte tar det et par uker før pakken ankommer Norge, og i enkelte tilfeller kan det ta opp til fem uker dersom pakken blir holdt i tollen.

Merk deg også 1000-kroners grensen: Dyrere varer tar lenger tid