Hvordan kjenne igjen falske Facebook-konkurranser?

Flere tusen lot seg lure av denne konkurransen.

<b>VILLE DU GÅTT I FELLA?</b> Mens flere tusen lot seg lure, så var andre skeptiske til den nyopprettede Facebook-siden som delte ut iPhoner.  Foto: AKSEL RYNNING
VILLE DU GÅTT I FELLA? Mens flere tusen lot seg lure, så var andre skeptiske til den nyopprettede Facebook-siden som delte ut iPhoner. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At det florerer av lugubre tilbud, svindlere og falske konkurranser på Facebook er ingen hemmelighet. Men nordmenn lar seg fremdeles lure.

Da det onsdag dukket opp en tilsynelatende ekte side med navnet «Eplehuset Storgata», som fristet med utlodding av den nyeste iPhone-modellen, var det mange som lot seg rive med.

På bare et par timer hadde konkurransene fått flere tusen likes, kommentarer og delinger.

Lar du deg lure av falske Facebook-konkurranser? (Avsluttet)
Nei, det biter jeg ikke på!(86%) 3173
Ja, det er vanskelig å skille mellom falske og ekte konkurranser.(8%) 314
Vet ikke, men jeg har ikke vunnet noe ennå...(6%) 220
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

LES OGSÅ: Advarer mot falske Elkjøp-sider

Risikerer videre svindelforsøk

Den falske konkurransen spredte seg så fort at Eplehuset var nødt til å advare folk mot å la seg lure.

- Vi får dessverre med jevne mellomrom rapporter om falske sider som blir satt opp på Facebook med Eplehusets logo og navn, hvorpå det blir postet falske konkurranser med bilder av våre butikker eller produkter, skrev Eplehuset på sine Facebook-sider.

- Vi anbefaler at du ikke deler bilder eller innlegg fra andre sider, enn vår hovedside, som utgir seg for å representere Eplehuset.

Torsdag morgen var siden stengt, men de som gikk fem på, risikerer å bli utsatt for videre svindelforsøk.

LES OGSÅ: Dette «tilbudet» kan koste deg dyrt

Frister med populære produkter

Hans Marius Tessem hører stadig om falske Facebook-konkurranser. Foto: JAN TORE TVERSTAD / NORSIS
Hans Marius Tessem hører stadig om falske Facebook-konkurranser. Foto: JAN TORE TVERSTAD / NORSIS Vis mer


- Klikk og del-svindelen er ikke kjempealvorlig, men det kan være en inngangsport til videre svindel, sier seniorrådgiver i NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring), Hans Marius Tessem.

Ved å like slike sider, risikerer du at bakmennene får tak i personlig informasjon om deg. I tillegg gir du dem mulighet til å dele innlegg, ofte med skumle lenker, direkte i nyhetsstrømmen din.

- Det kan egentlig sammenlignes med innsamling av e-postadresser, som svindlerne kan bruke for å nå deg med «spam» og andre svindelforsøk, forklarer Tessem.

De vanligste «premiene» som frister nordmenn til å melde seg på falske konkurranser er ofte populære produkter, som for eksempel den nyeste iPhone-modellen, reisegavekort på flere ti-tusen kroner, eller fulle handlekurver hos kjente butikker.

LES OGSÅ: Se Facebook-svindlernes nyeste påfunn

Slik unngår du å bli lurt

En av grunnene til at mange nordmenn fremdeles lar seg lure, er rett og slett at de falske konkurransene bruker de samme virkemidlene som de ekte.

- Det kan være veldig vanskelig å skille de falske konkurransene fra en ekte! De kan se veldig like ut, poengterer Tessem.

Ekte konkurranser oppfordrer gjerne også til at deltagere skal like og kommentere. Det finnes likevel noen metoder som kan hjelpe deg å avsløre de falske konkurransene:

DETTE ER TRYGT: Se etter den blå haken for å få vite om Facebook-siden er verifisert. Foto: SKJERMDUMP
DETTE ER TRYGT: Se etter den blå haken for å få vite om Facebook-siden er verifisert. Foto: SKJERMDUMP Vis mer
STYR UNNA: En side med 14 likes, som deler ut 50 nye iPhoner, bør man rapportere som svindel.
STYR UNNA: En side med 14 likes, som deler ut 50 nye iPhoner, bør man rapportere som svindel. Vis mer

#1. Sjekk om Facebook-siden er verifisert

Mange av de største selskapene, som for eksempel Norwegian eller SAS, har fått verifisert Facebook-siden sin. Hvis du ser den blå «haken» bak navnet, kan du være sikker på at siden er autentisk. Vær uansett obs på at andre store bedrifter ikke nødvendigvis har verifisert Facebook-sidene sine, selv om de er genuine.


#2. Gå gjennom innleggene
Hvis siden ser nyopprettet ut, og i tillegg bare inneholder ett eller to konkurranse-innlegg, så er det ekstra grunn til å være varsom.

#3. Ta en ekstra søkerunde
Bruk enten Google eller Facebooks søkemotor til å lete opp andre sider med tilsvarende navn. Hvis du da finner en lignende side med betydelig flere likes, som kanskje i tillegg er verifisert, så bør du forholde deg til den.

#4. Hvor mange likes har siden?
Hvis du for eksempel ser en tilsynelatende ekte Apple-side, som lodder ut splitter nye nettbrett, med bare et par hundre eller tusen likes, så bør du være skeptisk. Merk deg likevel at slike falske sider kan spres fort, og derfor samle mange likes på kort tid.

#5. Gå litt dypere
Svindlere tar seg ofte ikke bryet med å fylle ut siden fullstendig. Hvis du trykker deg videre til «Om»-fanen, og den er helt tom, så bør du utvise varsomhet.

Hvis du tydelig ser at siden er falsk, så bør du rapportere den til Facebook.

- Svindel vil alltid foregå der det er mulig å tjene penger. Nå er det Facebook. For å unngå svindelforsøk er det viktigste å kjenne igjen virkemidlene, og å vite hvordan du kan bli lurt, sier Tessem og avslutter:

- Vær skeptisk, og husk at hvis noe er for godt til å være sant, så er det som regel det.

LES OGSÅ: 7 tips for en trygg netthandel

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!