"Almighty Blessings to you ..." begynner denne e-posten. Svindelmailene er ofte svulstige i stilen.
"Almighty Blessings to you ..." begynner denne e-posten. Svindelmailene er ofte svulstige i stilen. Vis mer

Hvordan kan noen la seg lure?

Dr. Anthony Davis Manager Regnskap Tilsyn Institutt for en Bank fra Harlsden vil ha pengene dine.

Publisert
Sist oppdatert

Nok en svindelmail har havnet i nordmenns innbokser, og kreativiteten har ingen grenser:

I min avdeling, blir revisor Greater London Regional Office, oppdaget jeg en sum av £ 15 millioner (femten millioner pund) i en konto som tilhører en av våre utenlandske kunder Late Business Mogul Mr. Moises Saba Masri en milliardær, en jøde fra Mexico som ble et offer for et helikopter krasj tidlig i år, drepte ham og familiemedlemmer. Saba var 47 år gammel. Også i helikopteret på tidspunktet for ulykken var hans kone, deres sønn Avraham (Albert) og hans datter svigersønn.

Piloten ble også drept. Valget av kontakter deg er vekket fra den geografiske natur hvor du bor, særlig på grunn av sensitiviteten av transaksjonen og konfidensialitet her. Nå vår bank har ventet på noen av slektningene til å komme opp for kravet, men ingen har gjort det. Jeg personlig har vært mislykket i finne slektninger. Jeg søker ditt samtykke til å presentere deg som pårørende / Will Betalingsmottakers til den avdøde, slik at utbyttet av denne kontoen verdi på 15 millioner pund kan bli utbetalt til deg.

Utdraget ovenfor bør si deg at dette ikke er en person du sender penger til. Likevel er det alltid noen som går fem på. Derfor belyser vi jevnlig temaer som svindel og svindelforsøk. Det florerer av e-postmeldinger som har til hensikt å lure penger ut av deg, og noen av disse svindelforsøkene er så dårlig gjennomført at det virker utrolig at noen i det hele tatt kan bite på. Likevel prøver svindlerne seg igjen og igjen.

>>>Ikke si vi ikke advarte!

Først la oss se på hvilke fellestrekk de mest komiske svindelmailene har:

1) De lover de utroligste ting: Skal vi tro alt vi leser i innboksen vår, finnes det veldig mange mennesker der ute i verden som sitter på store mengder kontanter som de ikke aner hva de skal gjøre med. Det kan være snakk om arv, en koffert full av penger, eller bare en rik investor som så gjerne vil at akkurat du skal ha pengene hans. Hvor sannsynlig er dette?

2) Dårlige oversettelser: En dårlig svindelmail er gjerne full av skrivefeil, eller den bærer preg av å ha blitt oversatt av Google Translate eller et annet standardisert staveprogram, noe som fører til tidvis påfallende dårlige formuleringer.

3) Du skal sende dem opplysninger: Dette er det viktigste sjekkpunktet om du mottar en mystisk e-post. Det er bare å skrolle nedover til du finner ut hva som er forventet av deg. Som regel skal du "bare" sende dem noen opplysninger om deg selv, for eksempel kontonummer. For du vil vel ha pengene inn på konto? Ikke send opplysninger om deg selv til personer du ikke aner hvem er. Er du uaktsom nok, må du dekke tapet selv når svindlerne begynner å tappe penger fra kontoen din.

Se de komiske mailene:

Vi har samlet en del av de mest komiske e-postene lesere har sendt oss den siste tiden. Ville du latt deg lure av noen av disse?

Bare om du er kristen
Fru Celine Dankota fra Kuwait skriver at hun er gift med Herr Johnson Dankota, men samtidig at han døde i 2007. Før han døde ble imidlertid paret frelst, eller "both born again Christian" som er den egentlige formuleringen. Selv har fru Dankota lungekreft og trenger derfor hjelp fra deg, og akkurat deg, så lenge du er kristen, til å hente et depositum i banken slik at hun kan få gitt penger til en veldedig organisasjon.

Se den utrolige mailen her

Nigeriansk oljeselskap deler ut penger
Riktignok stemmer det at Nigeria er rikt på olje, men av en eller annen grunn vil et nigeriansk oljeselskap sende pengene til oljerike nordmenn i stedet. Økonomisjefen har nå bestemt på vegne av seg selv og sine kolleger at de skal overføre 42 millioner til din bankkonto så du kan fortsette dine private investeringer. De 42 millionene er ikke spesifiert i noen valuta, det er i det hele tatt ikke bekreftet at det er penger det er snakk om.

Ville du svart på mailen? Les hele her

Skynd deg, det haster
"Kjære venn, hvordan har du og din familie det?" Slik starter mailen fra Dr. Kevin Brown i London. Pussig nok skriver han svensk, men uansett vil han dele en arv med deg. Hvorfor? Du er valgt av denne grunn: "Vid valet av kontaktar du är upphetsad av geografisk karaktär av var du bor, i synnerhet på grund av känslighet för transaktionen och sekretessen här." Så derfor vil Dr Brown be om din tillatelse til å føre deg opp som arving.

Les brevet fra Dr Brown

Bare om du er til å stole på
"I have cash of over twenty million US Dollars (...) I hope I can Trust you with the above amount." Tillit er viktig for denne avsenderen. Hvis du er til å stole på, skal du selvsagt motta 20 millioner dollar. Se mailteksten her

Noen er langt mer profesjonelle

Selv om det er mye å le av, er det en del svindlere som er adskillig dyktigere enn det vi har sett eksempler få ovenfor. I sommer advarte Finn.no mot phishing-forsøk etter at mange hadde mottatt e-post fra noen som utga seg for å være Finn.no

En del arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende blir også jevnlig forsøkt lurt av firmaer som tilsynelatende tilbyr katalogtjenester på papir eller internett. Mange av firmaene gjør det de lover, men bruker tvilsomme metoder og svært liten skrift for å få deg til å signere på noe annet enn det du tror du gjør. Et eksempel er et katalogfirma som påstod de sendte ut oppsigelser som de ville ha signert. I virkeligheten var det kontrakter for kjøp av nye tjenester de sendte ut.

Har du vært utsatt for dårlige svindelforsøk? Eller kanskje du faktisk har blitt lurt? Tips andre lesere i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer