Hvordan er det mulig?

Nettsted lokker med inntil 99 prosent rabatt.

<strong><B>ØRESAUKSJONER:</strong></B> Dyre produkter til latterlig lave priser. Foto: Montasje fra Mr123.com
ØRESAUKSJONER: Dyre produkter til latterlig lave priser. Foto: Montasje fra Mr123.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Internettauksjoner har eksistert i mange år. Nå har en helt ny type auksjonsmodell begynt å slå rot i Norge, og tilbudene er så lokkende at du nesten ikke skulle tro det var sant.

Nettauksjonen Mr123.com kaller seg den første og største tiøres-auksjonen i verden. Det som skiller denne auksjonsmodellen fra andre, er at du bare kan øke budet med ti øre av gangen. En budrunde er som regel bare avgrenset til ett eller to minutter, men hver gang det legges inn et nytt bud, trekkes tidtelleren tilbake til start, og nye minutter legges til. På den måten kan man aldri vite når en budrunde er ferdig.

Av produkter nettsiden skryter av å ha solgt, finner vi blant annet en miniprosjektor fra Samsung, som egentlig koster 3.995 kroner, men som skal være solgt for 10,80 kroner - en rabatt på utrolige 99,7 prosent. Litt av et kupp, ikke sant? Men hvordan kan det være mulig?

Har du noen erfaringer med slike nettauksjoner? Tips oss på [email protected]

Dyre bud

Budene på ti øre er ikke særlig billige. Budene kjøper du på forhånd for inntil 15 kroner stykket. Du kan kjøpe bud i pakker, noe som kan bli litt billigere, men fortsatt betydelig mer enn budets verdi.

I skrivende stund ligger blant annet en Nintendo Wii ute til auksjon, foreløpig til en budpris på rundt 385 kroner. Da DinSide sjekket for et par dager siden, var budet på cirka 300 kroner. I mellomtiden er det altså kommet inn 850 bud. Hvis hvert av disse budene kostet 15 kroner, vil det si at selskapet har håvet inn 12.750 kroner på et par dager. Forøvrig er prisen for en Wii oppgitt til å være cirka 2.000 kroner.

Med andre ord betaler du dyre dommer for hvert lille bud du sender inn, mens personene som driver butikken, tilsynelatende håver inn ganske mye penger.

Ikke bare norske budgivere

Det er ikke bare norske budgivere som kjemper om den beste prisen på produktene. De samme budrundene gjelder i alle land selskapet opererer i.

For eksempel ligger en sofa ute til bud på Mr123.com og alle deres søstersider. Dersom et bud kommer inn fra den britiske versjonen av nettauksjonen, vil budet også gjelde for norske forbrukere.

Høyeste bud på den nevnte sofaen er, i skrivende stund, 3.281,20 norske kroner. På den svenske nettsiden koster den 3.281,20 svenske kroner, på engelske nettsiden koster den 328,12 pund og på den finske siden koster den 328,12 euro.

Sifrene er med andre ord de samme, men på grunn av valutaforskjeller vil prisen i norske kroner variere fra nettside til nettside.

Ikke ulovlig

I flere fora på nettet kan du lese at folk synes slike auksjonsmodeller ser ut som juks og bedrag. Men selv om det kan virke som det er vanskelig å vinne, og personene bak selskapet tilsynelatende ser ut til å håve inn store summer, er det ikke noe ulovlig ved å drive auksjon på denne måten. Forutsatt at budene er reelle, og at markedsføringen av solgte produkter faktisk stemmer, er ikke bedriften på kant med norsk markedsføringslov.

Frode Elton Haug, Forbrukerombudet Foto: Forbrukerombudet
Frode Elton Haug, Forbrukerombudet Foto: Forbrukerombudet Vis mer


- Forbrukeren vet hvor mye en skal betale for budene, den informasjonen står der, det er klart og tydelig, sier seksjonssjef Frode Elton Haug i Forbrukerombudet.

Haug sier at hvor vanskelig det er å vinne budrunden, eller hvor stor fortjeneste selskapet sitter igjen, ikke er spesielt relevant.

- Hvor stor fortjeneste de har av auksjonen er ingenting vi kan gripe inn mot. Det er informasjonen om hvor mye man skal betale som er sentral for forbrukeren, sier Haug til DinSide.

Forbrukerombudet har etter henvendelser fra forbrukere valgt å kikke nærmere på hvordan nettauksjonen opererer, og arbeidet med dette er ennå ikke ferdigstilt.

Kontorer på Kypros

DinSide har forsøkt å kontakte ansvarlige i Mr123.com i Norge og i selskapets skandinaviske avdelinger, uten hell.

Selskapet som driver nettauksjonene er ikke registrert i Brønnøysundsregistrene. Selskapet oppgir å ha kontorer på Kypros, men går ikke ut med telefonnummer på nettsidene deres. DinSide vil komme tilbake med mer informasjon om bedriften, når vi får svar på henvendelsene våre.

Har du noen erfaringer med slike nettauksjoner? Tips oss på [email protected]

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer