Ludo Mobils abonnement "Terningkast 6" frister med oppsiktsvekkende gode betingelser for den som har et moderat forbruk av mobiltelefon-tjenester. Er det bare et lokketilbud? Foto: Per Ervland
Ludo Mobils abonnement "Terningkast 6" frister med oppsiktsvekkende gode betingelser for den som har et moderat forbruk av mobiltelefon-tjenester. Er det bare et lokketilbud? Foto: Per Ervland Vis mer

Hvordan er det mulig?

Hvis du har en moderat telefonbruk, tilbyr Ludo Mobil deg i praksis å ringe helt gratis. For godt til å være sant?

Publisert
Sist oppdatert

Den ferske mobiltelefonoperatøren Ludo Mobil tilbyr for tiden seks ulike telefonabonnementer, deriblant det oppsiktsvekkende abonnementet "Terningkast 6". "Terningkast 6" er så gunstig at det fremstår som vinner i to av tre kategorier på nettsiden telepriser.no. Telepriser.no driftes av den offentlige instansen Post- og teletilsynet.

Hvordan har "Terningkast 6" klart å havne på toppen av både kategoriene for lavt forbruk og middels forbruk? Jo, fordi Ludo Mobil forunderlig nok har valgt å subsidiere sine "Terningkast 6"-kunder med 185 kroner i måneden. Disse kronene kan Ludo-kundene bruke både på telefonsamtaler, SMS, MMS og datatrafikk.

Se også: DinSides mobilkalkulator

Ingen månedsavgift

Men da er det vel en høy månedsavgift og en lang bindingstid? Neida, ingen månedsavgift. Og ingen bindingstid heller. I tillegg er både etablering av abonnementet og flytting av eksisterende telefonnummer (portering) gratis.

Ludo Mobils "Terningkast 6" ligger på topp i to av tre kategorier på Post- og teletilsynets nettsted telepriser.no. Tele2 tilbyr et lignende abonnement - Sheriff - men betingelsene er etter vår vurdering ikke like gode. Tele2 opererer blant annet med et lavere fribeløp (170 mot 185 kroner) og fribeløpet kan ikke brukes til MMS eller datatrafikk (i stedet tilbys 5 MMS og 2 MB datatrafikk gratis per måned). Hos Ludo Mobil kan man fritt velge å bruke fribeløpet på telefoni, SMS, MMS og datatrafikk. Legg også merke til at Tele2 benytter NetComs mobilnett. Ludo Mobil benytter Telenors mobilnett. Foto: Telepriser.no
Ludo Mobils "Terningkast 6" ligger på topp i to av tre kategorier på Post- og teletilsynets nettsted telepriser.no. Tele2 tilbyr et lignende abonnement - Sheriff - men betingelsene er etter vår vurdering ikke like gode. Tele2 opererer blant annet med et lavere fribeløp (170 mot 185 kroner) og fribeløpet kan ikke brukes til MMS eller datatrafikk (i stedet tilbys 5 MMS og 2 MB datatrafikk gratis per måned). Hos Ludo Mobil kan man fritt velge å bruke fribeløpet på telefoni, SMS, MMS og datatrafikk. Legg også merke til at Tele2 benytter NetComs mobilnett. Ludo Mobil benytter Telenors mobilnett. Foto: Telepriser.no Vis mer


Men hva skjer om du ringer og tekster for mer enn 185 kroner? Da blir du vel flådd? Nei, oppstartprisen er 59 øre og minuttprisen 79 øre. SMS og MMS koster henholdsvis 39 øre og 130 øre, mens datatrafikk koster 4 kroner per megabyte. Det finnes riktignok mange telefonabonnementer som frister med lavere priser enn dette. Men horrible priser er dette ikke. Og holder du deg innenfor grensen på 185 kroner, betaler du altså ingen ting.

Ingen bakside?

Har medaljen ingen bakside i det hele tatt? Nei, vi har i hvert fall ikke vært i stand til å finne den. Hvis du ønsker et nytt telefonnummer koster dette riktignok 299 kroner. Og ønsker du hemmelig nummer må du ut med 99 kroner. Men heller ikke disse prisene er egnet til å provosere. Fribeløpet og prisene gjelder kun for bruk i Norge og omfatter ikke tjenester til eller fra utlandet eller spesialnumre. Men også dette er helt normale betingelser.

Hvordan er det mulig å tjene penger på et abonnement som fremstår som så gunstig for kundene? Vi spurte viseadministrerende direktør i Ludo Mobil, Ole Norstad.

Les også: Her bør du slå av telefonen

Subsidieres av stor-ringerne

- Ja, det er nok mange som lurer på. Men svaret er egentlig ikke så veldig komplisert. De av våre kunder som velger dette abonnementet og ringer lite, har gjort et særdeles godt valg. Mange av disse vil nok aldri motta noen faktura fra oss i det hele tatt. Og dermed vil de i praksis, som du sier, ringe helt gratis. På den annen side vil det alltid være andre kunder som bruker telefonen langt mer aktivt, noe de må betale for. Så lenge disse kundene ringer for betydelig større beløp enn beløpet vi gir bort til de moderate brukerne, vil regnestykket - sett fra vår side - gå opp, sier Norstad.

- Så i praksis er det slik at de som ringer mye, subsidierer de som ringer lite?

- Ja, det kan du si. Jeg tror forøvrig det går den veien på mange områder. De som er forsiktige og prisbevisste vil kunne oppnå stadig flere gratis tjenester - tjenester som i neste omgang betales av forbrukere som er mindre forsiktige og prisbevisste.

Lavt kostnadsnivå

- Ja, det kan du si. Jeg tror forøvrig det går den veien på mange områder. De som er forsiktige og prisbevisste vil kunne oppnå stadig flere gratis tjenester - tjenester som i neste omgang betales av forbrukere som er mindre forsiktige og prisbevisste.


- Men hvorfor tilbyr ikke Telenor og NetCom tilsvarende abonnementer for forbrukere med et moderat ringemønster?

- Da kommer vi inn på den andre hovedforklaringen - vårt lave kostnadsnivå. Sammenlignet med TeleNor og NetCom, som betaler dyrt for driften av store og kompliserte organisasjoner, så har vi ekstremt lave kostnader. Eksempelvis holder vi til i brakker sammenlignet med Telenors gigantbygg på Fornebu. Og med minimale kostnader, så trenger vi heller ikke så store inntekter for å generere et overskudd.

Les også: Ufarlig å motta SMS i utlandet

Ikke kortvarlig lokketilbud

- Det er lett å mistenke dere for å bruke "Terningkast 6" for å lokke til dere kunder. Og at dere vil tvinge deres kunder over på langt dyrere abonnementer så snart dere mener at dere har en stor nok kundemasse. Er "Terningkast 6" rett og slett laget for å lokke folk over til Ludo Mobil? Eller kan dere love at betingelsene er kommet for å bli?

- Dette abonnementet forsvinner ikke så lenge vi tjener penger på det. Vi tjener penger på "Terningkast 6" i dag og jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal gjøre det i fremtiden. Grovt sett kan vi si at folks forbruk av mobiltelefoni-tjenester de siste ti årene har økt med mellom fem og ti prosent årlig. Det ville derfor etter mitt syn være merkelig om våre kunder i årene som kommer skulle begynne å ringe mindre, slik at vi ikke lenger vil tjene penger på "Terningkast 6", sier Ole Norstad.

Har du tips til andre tilbud som virker for gode til å være sanne? Send en epost til journalisten.

Les også:

 • DinSides mobilkalkulator
 • Her bør du slå av telefonen
 • Ufarlig å motta SMS i utlandet
 • Hva skjer når 1-kronesmobilen ryker?
 • Hvis den ryker får du denne
 • Hvilket abonnement skal du velge?
 • De norske er dyrest
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer