Hvordan bevare sexlivet etter fødselen?

Både graviditetsperioden og tiden etter fødsel kan være en belastning på seksuallivet for foreldrene til den nye verdensborgeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sex etter fødsel

Både graviditetsperioden og tiden etter fødsel kan være en belastning på seksuallivet for foreldrene til den nye verdensborgeren.

Av psykolog og sexolog Elsa Almås

Tidligere anbefalte legene avholdenhet de siste ukene av svangerskapet og 6 uker etter fødselen. I dag er det faktisk ingen medisinske grunner til at man ikke skal kunne ha samleie allerede når såret etter klippingen er grodd, etter vel en uke, men psykisk sett kan formen være så som så hos den nybakte mor.

Det kan også være lurt å masturbere selv om en ikke føler for samleie i perioden omkring fødselen. Seksuallivet kan sammenlignes med annen fysisk trening: går det for mange måneder uten, kan det være utrolig hardt å komme i gang igjen. Den seksuelle formen forsvinner fort.

God seksualitet forutsetter at en kan konsentrere seg om egen kropp og om partneren. Når en nettopp har fått barn, er en gjerne så opptatt av det nye lille vesenet, at en fullstendig visker ut egne behov. En er nødt til å sette til side egne søvnbehov hvis den lille våkner og krever mat og stell, og en bruker store deler av sin våkne bevissthet også på den lille.

Nybakte fedre kan føle seg tilsidesatt hvis de ikke deltar like aktivt som mor til den lille. Hvis de jobber, kommer de gjerne hjem til en kone som er full av babyhistorier, eller som bare er trøtt og vil sove. Seksuallivet synes å bli et fjernt minne om noe som engang var. Jeg må nok si at jeg tror det er klokt av småbarnsforeldre å innstille seg på at sexlivet i en periode blir mindre aktivt, samtidig kan en være oppmerksom på faresignalene.

Faresignal nummer 1:

Barnet blir liggende på foreldrenes soverom ut over den tid hvor det er nødvendig. Mor eller far synes det er kos å ha den lille der, og barnet blir dermed en unnskyldning for å ikke ha sex.

Faresignal nummer 2:

Konstant trøtthet hos mor. Far går på jobb og krever nattesøvnen for å fungere på jobben. Mor må opp flere ganger om natta og får liten anledning til å sove ut om dagen. Kroppen får ikke tid til å bygge opp det overskudd som er nødvendig for å kjenne seksuell lyst i kroppen.

Faresignal nummer 3:

Mor tilfredsstiller sine følelsemessige behov og behov for kroppskontakt i forhold til barnet, og far og mor kommer i ubalanse når det gjelder behov for nærhet og intimitet. Mor har behov for å være for seg selv når far kommer hjem og kan ta barnet, mens far har behov for menneskelig nærhet, men får ikke kontakt med mor.

Faresignal nummer 4:

Far argumenterer med at det er mors plikt å stille kroppen sin til rådighet for mannen sin. Mor aksepterer selv om hun ikke har lyst. Etterhvert venner hun seg til å la mannen tilfredstille seg selv med kroppen hennes, men har mindre og mindre glede av det selv. Etter hvert begynner hun å føle ubehag, og finner unnskyldninger for å slippe.

Dette er noen av de viktigste faktorene som ødelegger sexlivet for småbarnsforeldre.

For å være litt mer optimistisk, noen små tips til slutt:

Bruk barnevakt, ta vare på parforholdet og voksenkontakten. Mor og far bør reise bort av og til uten barn. Far bør bruke tid sammen med barnet alene, hvor mor tar vare på sine interesser som voksen kvinne. Seksualitet har med overskudd å gjøre, hvis mor ikke orker sex, er dette et signal om at hun er sliten og trenger avlastning, ikke sexpress.

Gled dere sammen over det lille barnet, men husk, lykkelige barn er avhengig av fornøyde foreldre.

7/5-91 revidert 2/4-94, 2/7-02