Hvordan 99 kr. blir 2.599 kr.

Å få deg med på en bindingsperiode er svært god butikk for teleselskapene.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

I tillegg til å sikre seg mot at du tar med deg telefonnummeret ditt og bytter til et langt billigere abonnement når nummerportabilitet innføres 1. november, er de garantert månedlige inntekter fra deg i hele bindingsperioden.

I praksis vil du måtte betale innmeldingsavgift på rundt 250 kroner, samt månedsavgift på mellom 49-240 kroner i 12, eller 18 måneder.

Eksempel: Du kjøper en mobiltelefon hos Elkjøp. Der får du Nokias 3310, en populær modell, til den nette sum av 99 kroner. Telefonen koster samme sted 1395 kroner uten abonnement.

Fristende ikke sant?

Betingelsen er imidlertid at du binder deg til et Sense Optimal-abonnement i hele 18 måneder. Prisene på abonnementene varierer fra 60 til 240 kroner i måneden. Selvsagt kan du velge det billigste abonnementet til 60 kroner måneden, men da vil du betale en svært høy pris for hver eneste samtale.

Vi forutsetter derfor at du velger et abonnement som prismessig ligger i midt på treet.

De månedlige avgiftene blir dermed 125 kroner, eller 2.250 kroner i løpet av 18 måneder. I tillegg kommer selvsagt innmeldingsavgiften på 250 kroner.

Totalt vil altså telefonen koste deg hele 2.599 kroner, og det før du i det hele tatt har tatt en eneste telefonsamtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

God strategi for selskapene – ikke for deg

Vi må berømme selskapene for taktikken. De får de reneste bomkjøp til å virke som rene røverkjøp.

Og taktikken ser ut til å virke. Vi tror at mange nordmenn i disse dager kjøper lett utgående modeller (ja - du kan få de nye modellene, men prisen er da langt høyere) til en pris som virker billig. Men totalt sett blir prisen svært høy.

I tillegg slipper de å miste deg som kunde i de neste 18 månedene. Dette er nesten en genial strategi, men vårt klare råd er altså:

  • Ikke gå i denne åpenbare fella.

    Hold deg unna, og utsett mobilkjøpet til 1. november, slik at også du kan dra fullt utbytte av nummerportabiliteten.