Hvordan oppfører du deg når du tar ut penger? Dette er bare en av mange arenaer hvor du kan bli utsatt for ID-tyveri. Foto: Colourbox.com
Hvordan oppfører du deg når du tar ut penger? Dette er bare en av mange arenaer hvor du kan bli utsatt for ID-tyveri. Foto: Colourbox.comVis mer

Hvor utsatt er du?

Ta testen og finn ut om du er i faresonen!

Tidligere denne uken omtalte vi Ida Jæger som har blitt utsatt for identitetstyveri ved at noen har stjålet posten hennes og benyttet seg av fødselsnummeret for å bestille varer i hennes navn.

Det er fort gjort å tenke at ID-tyverier er noe som ikke angår deg selv, men sannheten er at dette stadig blir en mer utbredt form for kriminalitet som rammer helt vanlige privatpersoner.

Politiet har foreløpig lite ressurser til å følge opp slike saker, du vil måtte bruke mye egen tid på å rydde opp og forklare deg, og derfor vil du aller helst unngå å bli utsatt for et ID-tyveri.

Du vil aldri kunne sikre deg helt mot at det skjer, men en oppgradert test utarbeidet av Norsk Senter for informasjonssikring (NorSIS) kan gi deg en pekepinn på om du er i faresonen.


Test deg selv!

- Vi har nå lansert en oppgradert versjon av selvtesten. På siste side kan du velge å skrive ut resultatene dine, eventuelt motta disse på e-post, forteller Christian Meyer, prosjektleder ID-tyveri i NorSIS.

Det er også lagt til en Facebook-integrasjon så du kan fortelle andre at du har tatt testen.

Ta testen her! (ekstern lenke)

Testløypa du skal gjennom, inneholder 11 ulike temaer, og dette illustrerer på hvor mange arenaer du bør være oppmerksom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et ID-tyveri kan ramme deg ved at noen stjeler lommeboken din, men tenker du for eksempel over hvilke papirer du kaster i søppelkassen? Et brev med opplysninger for eksempel om fødselsnummer eller kontonummer kan være alt uvedkommende trenger for å late som om de er deg.

>>>Svindlere herjet Lefdal