Hvor triller kronen?

Kronen har vært på en skikkelig stupetur den siste måneden.

Billig krone

Hvor triller kronen?

  1. Når enden er god...
Hvor går kronen nå? Illustrasjon: Per Ervland.
Hvor går kronen nå? Illustrasjon: Per Ervland. Vis merIngenting er så galt at det ikke er godt for noe. Ett ordtak man kanskje kan bruke om den norske kronen for tiden. Den har nemlig vært på en ganske kraftig stupetur de siste ukene. Kronen er ikke bare blitt svekket overfor våre viktigste samarbeidsland (og reisemål) - men så og si overfor alle verdens valutaer.


De fleste vil nok umiddelbart tenke på hvor dyrt det blir om man skal på en utenlandsreise. Likevel er det heldigvis også noen som kan glede seg når vi andre er triste: For eksportvirksomhetene kan selge deres produkter billigere til andre land enn før - eller tjene mer penger om de fortsetter med samme priser, alt ettersom.

Kort fortalt har de viktigste utenlandske valutaene blitt rundt seks prosent dyrere for oss nordmenn de siste syv ukene. Tabellen under gir en oppsummering:

Valutakursens utvikling
ValutaKurs 1/8-06Kurs 18/9-06Toppkurs (13-14/9)Endring fra 1/8 til 18/9
US$ (USA)6,206,556,615,6 %
Euro (Euroland)7,898,298,395,1 %
DKK (Danmark)105,87111,24112,605,1 %
GBP (Storbritannia)11,5512,2912,396,4 %
SEK (Sverige)85,8590,5090,985,4 %
Nordeas valutastatistikk, bemerk at kursen som er benyttet er ved elektronisk overføring, og salg fra bank til kunde.


Sterkere, svakere eller stabil? Hva skjer med kronen på sikt?

Tre overraskelser

Ifølge sjeføkonom i Nordea, Erik Bruce, har det vært hele tre faktorer som har gitt oss en svak krone.

- For det første har oljeprisen falt. Den er fortsatt forholdsvis høy, men har likevel gått mer ned enn hva mange trodde den ville. For det andre har mange utenlandske investorer trodd at kronen skulle styrke seg ytterligere, og da det viste seg å ikke være korrekt, solgte de seg ut igjen. Særlig noen utenlandske hedgefond ga opp, og det har altså hatt stor betydning for kronen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Avslutningsvis har de lave inflasjonstallene hatt samme virkning, da utlandet dermed mistet troen på at renten skulle gå så veldig mye opp, sier Bruce.

Dårlig appetitt

I Fokus Bank har man fokus på en liknende forklaring:


- Svekkelsen av norske kroner startet med at Norges Bank var nokså moderate i tonen på rentemøtet 16. august, og den skjøt skikkelig fart da inflasjonstallene for august viste seg å være svært lave. Dermed falt rentene i Norge mer enn i andre land, forklarer sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jullum.

Ifølge sjeføkonomen har den sterke økonomiske situasjonen de siste to-tre årene fått mange utenlandske investorer til å være interessert i norske kroner.

- Men da rentestøtten forsvant, mistet investorene tålmodigheten og lukket sine posisjoner. Kronesvekkelsen ble sannsynligvis kraftig nok til å utløse stop loss-ordre fra enkelte, blant annet vet vi at et stort svensk hegdefond måtte stenge alle sine posisjoner. Disse effektene ble forsterket av at oljeprisen falt kraftig tilbake, og en del råvarepriser falt, slik at utlendingenes appetitt på Norge generelt ble mindre, sier Jullum.

Men hva venter eksperten vil skje fremover? Se prognosene her.