Hvor sunt må omega 3 være?

Er egentlig krillolje like bra for helsa som tran? Nå har krilloljen moderert PR-kampanjen.

- Fettsyrer som er renset og varmebehandlet utsettes for en så tøff kjemisk behandlingsprosess at det naturen har skapt ødelegges, ifølge produsent av ny fiskeolje. Möller's tran er imidlertid uenig! Foto: Colourbox
- Fettsyrer som er renset og varmebehandlet utsettes for en så tøff kjemisk behandlingsprosess at det naturen har skapt ødelegges, ifølge produsent av ny fiskeolje. Möller's tran er imidlertid uenig! Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er bekymringsfullt at majoriteten av alle omega 3-produktene ikke gir den langsiktige helsegevinsten som forbrukerne tror de betaler for, og som de forventer, og ikke minst som produsentene lover. Enkelte av omega-3 produktene har dagsdoser som tilsvarer 5,5 prosent av anbefalt dagsdose.

Det sa informasjonssjef Kristina Johansen i Axellus (selskapet bak Möller's tran) til DinSide Helse forrige uke.

De har vært så bekymret over utviklingen, at de så seg nødt til å gå rettens vei. For to uker siden sendte Möller's frem en begjæring om til Oslo byfogdembete for å stanse det de mener er ulovlig markedsføring av Aker BioMarines Superba Krill.

Ifølge Möller's inneholder en krillkapsel 0,055 gram omega 3. Den anbefalte døgndosen på Superba Krill er 1- 2 kapsler. Möller's sier vi bør få i oss 1 gram omega-3 om dagen.

Les hele saken her: - Du får ikke det du betaler for

Torsdag og fredag forrige uke møttes partene til muntlige forhandlinger.

Resultatet: Markedsføringen til Kjell Inge Røkkes nye storsatsning på krillkapsler er blitt endret. Omega 3-garantien har fått en annen ordlyd, og utsagn fra fra langrennsesset Petter Northug jr. har også blitt redigert bort i TV-reklamen. Begge deler skjedde før de møttes i retten.

Ta tran året rundt

Venter på dommen

Informasjonssjef Kristina Johansen i Axellus sier til e24.no at selskapet er fornøyd med at Aker har gjort justeringer i markedsføringen.

Utviklingsdirektør og fagansvarlig Anita Helland tilføyer til DinSide Helse:

- Vi venter fremdeles på en avgjørelse fra Oslo Byfogdembete, som vil ta cirka to uker, sier hun. Uavhengig av hva dommen blir i omega 3-konflikten, vil Møller's tran fortsette å opplyse om at det er stor forskjell på omega 3 i kosttilskudd, og at 1 gram omega 3 fra havet per dag er det folk trenger.

Hogne Vik, forskningsdirektør dr.med. i Aker Biomarine, ønsker ikke å komme med en uttalelse om saken til DinSide Helse før den endelige dommen faller.

Nekter å stoppe markedsføring

Men ifølge e24.no nekter Aker å stoppe markedsføringen og salget av produktet.

Da Aker Biomarine lanserte krilloljen, lovet de en omega 3-garanti. Kunder, som i utgangspunktet har lave omega-3 verdier, ble lovet dobbel pris tilbake hvis omega-3 verdiene deres ikke hadde økt med minst 20 prosent i løpet av åtte uker.

Nå har garantien fått en litt annen drakt: Hvis kunden ikke er fornøyd med produktet får de pengene sine tilbake.

I tillegg har reklamefilmen, der Northug jr. blant annet sier at Superbra Krill er best, blitt redigert. I den nye versjonen er dette tatt vekk, ifølge e24.no. Så sier han nå: «Når jeg går, går jeg for gull. Derfor tar jeg Superba Krill».

Din guide i omega 3-jungelen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer