HVA KOMMER FØRST, HØNA ELLER EGGET?: Du kan bruke samme skjærebrett, kniv og utstyr til alle råvarene i et måltid, hvis du gjør det i rett rekkefølge. Sjekk hva som er riktig lenger ned i saken. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
HVA KOMMER FØRST, HØNA ELLER EGGET?: Du kan bruke samme skjærebrett, kniv og utstyr til alle råvarene i et måltid, hvis du gjør det i rett rekkefølge. Sjekk hva som er riktig lenger ned i saken. Foto: Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer

Hvor sikkert er kjøkkenet ditt?

Når det gjelder mattrygghet er det ikke alltid nok å bare være god kokk.

Du har blanke gulv og flekkfrie benkeplater, sier du? Det er dessverre ikke alltid ensbetydende med god kjøkkenhygiene. Hygiene skaper du gjennom kunnskap, holdninger og gode arbeidsrutiner, ifølge Mattilsynet.

SJEKK: Kjøleskapstemperatur

Temperaturen i kjøleskapet skal være fire grader eller lavere. Mattilsynets erfaring viser at mange husholdninger ikke er så nøye med hvilken temperatur det er i kjøleskapet, noen ganger er den over 10 ºC. Lav temperatur er viktig - det dreper ikke bakteriene, men det hindrer bakterievekst. Jo færre bakterier, jo mindre sjanse er det for at maten blir ødelagt. Sjekk og juster temperaturen jevnlig.

Les også:Unngå matforgiftning

SJEKK: Steking av kjøtt

Når du bruker kjøttdeig eller farse som råvare, må du steke kjøttet i pannen til det har fått en brun gylden stekeskorpe, slik at kjøttet oppnår en temperatur på minst 75 ºC. Varmebehandling dreper mikroorganismer, og også de farlige bakteriene som kan forårsake sykdom. Skal varmebehandlingen ha noen effekt, må du sørge for at maten blir ordentlig gjennomvarm.

SJEKK: Restemat

Når du har rester fra middagen må maten settes til side for avdamping så fort som mulig etter at den er fjernet fra plata, før den blir satt i kjøleskapet. Setter du varm mat direkte inni kjøleskapet, vil temperaturen i skapet blir så høy at de andre matvarene kan ta skade. Rask nedkjøling er veldig viktig. Bakterier som har overlevd varmebehandlingen vil kunne vokse raskt og du kan bli syk dersom du ikke passer på.
Rådet fra Mattilsynet er å kjøle ned maten i en lang og vid emballasje, fordi maten kjøles for sakte ned i dype gryter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:Tre av fire slurver

SJEKK: Rekkefølge

Når du skal dele opp råvarer til middagen, bør du begynne med kokt skinke, deretter salat, før du kutter opp det rå kjøttet til slutt. Grønnsaker og rått kjøtt regnes som urene før de er vasket eller varmebehandlet. Hold det unna områder og utstyr som brukes til ferdig, spiseklar mat. Du kan altså bruke samme skjærebrett, kniv og utstyr til alle råvarene i et måltid, hvis du gjør det i rett rekkefølge.

SJEKK: Benkevask

Når kjøkkenbenken er brukt til matlaging bør du tørke av det verste sølet med en klut, og bruke et desinfiserende vaskemiddel som klor, som du tørker av med en ren klut. Det skal nemlig ikke bare være synlig rent, men bakterier og mikroskopisk forurensing skal også bort. Husk å skifte ut kluten ofte, den kan spre bakterier.
Rådet fra Mattilsynet er at skjærebrett og kniver håndvaskes og etterskylles i vann med temperatur 70 ºC. De kan også vaskes i oppvaskmaskinen.

Les også:Uvanene som kan skade helsa

SJEKK: Håndhygiene

Vask hendene med flytende håndsåpe under rennende temperert vann når hendene er skitne. Når du arbeider med spiseklar mat skal hendene ikke bare vaskes når de er synlig skitne, men hver gang du har vært i kontakt med forurenset materiale. Hendene er effektive smittespredere. Sørg for at du har rene håndklær eller tørkepapir tilgjengelig.

SJEKK: Tining

Sett den frosne maten i kjøleskapet til den er gjennomtint. Når mat tiner, vekkes mikroorganismene til live igjen. Tinevannet er en effektiv spredningskilde av bakterier. I romtemperatur vil overflaten på kjøttet få romtemperatur - og det liker bakterier. Vær forsiktig når du tiner kjøtt og fisk i mikroen, da har du ikke kontroll på om hele produktet er skikkelig tint. Temperaturen på overflaten av maten bør ikke bli høyere enn 10 ºC.

Les også:Rengjøring for latsabber

SJEKK: Oppvarming

Pass opp for matforgiftning dersom du varmer opp mat som stammer fra middag som ikke er kjølt ned raskt, eller hvis råvarene ikke var helt gode. Dårlige råvarer kan være en kilde til høyt bakterieinnhold. Det hjelper lite å koke maten når enkelte bakterier kan danne giftstoffer som er motstandsyktige mot varme.

SJEKK: Lagring av fersk mat

Du bør ikke lagre fersk kjøtt og fisk for lenge, og sørg for å ha god sirkulasjon av mat i kjøleskapet, slik at det alltid er friske matvarer der. Når holdbarhetstiden er utløpt vil antall bakterier være økt i forhold til når den var ny. Hvis du skal fryse ned maten, gjør det i god tid før siste forbruksdag.

Husk forøvrig at også oppvaskkummer og søppelbøtter må holdes hygienisk rene. Unngå å sette bæreposene fra handleturen direkte på kjøkkenbenken, og hold husdyrene borte fra ditt eget matfat.