Hvor ofte bør du gå til legen?

Bør du sjekke helsa selv om du er frisk og uten plager?

 Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.comVis mer

Tannlegen inviterer deg opp i stolen minst en gang i året, men hvor ofte bør du gå til legen? Du har ingen plager og føler deg frisk, men en grundig helsesjekk en gang i året er kanskje på likevel sin plass? About.com skriver at alle voksne burde sjekke helsen sin med jevne mellomrom, selv om de er friske. Men er ikke det litt gammeldags?

- Norges befolkning, som er friskest i verden, går dobbelt så ofte til legen som for ti år siden, sier lege Brynjulf Barexstein hos Lommelegen.

- Det burde være unødvendig. Det ruinerer samfunnet, og sykeliggjør oss. Vi er friske til det motsatte er bevist. Og hvis du føler deg frisk, skal du ikke gå til legen, hvis man ser stort på det. Enkelte unntak finnes, som for eksempel regelmessige celleprøver hvert 3.år for kvinner, sier Barexstein.

LES OGSÅ:Seks ting som irriterer legen din

Test og du skal finne

Barexstein sier at dagens medisinske tester er så grundige at dersom du bare tar nok blodprøver, så vil legene også hos friske mennesker til slutt finne spor av ett eller annet som kan indikere noe, og det igjen vil kreve nye tester, fordi legen ikke skal overse slikt.
- Men dette sår bare bekymring hos pasienten, og det er ikke nødvendig å lete etter noe som ikke gir symptomer, sier Barexstein.
- Det handler med andre ord om det gode og kloke ordtaket «Du er er bare frisk til du er undersøkt nok».

LES OGSÅ:Menn må gå til legen

Arvelige sykdommer

Men det er noen som med fordel kan sjekke helsa hos legen med jevne mellomrom, etter avtale med doktoren.
- Mange friske mennesker går på medisiner, blant annet blodtrykksenkende og kolesterolsenkende medisiner. Disse burde ha en viss frekvens av legebesøk, det samme med mennesker som er i risikosonen for arvelige sykdommer.
- Det finnes sikkert en kardiolog som nå ville motsagt meg, og bedt alle sjekke kolesterolet en gang i året. Men sett fra et fugleperspektiv synes jeg ikke at friske mennesker trenger å gå til legen, sier Brynjulf Barexstein.

LES OGSÅ:Misfornøyd med fastlegen?

Egensjekker

Kvinner skal til underlivssjekk minst hvert 2.-3. år, og de skal til mammografi regelmessig når de kommer i 40-50-årene. Når du runder 40 er det uansett kjønn greit å få målt blodtrykk og kolesterol en gang.
I tillegg anbefales det at kvinner undersøker brystene sine hver måned, og menn bør gjøre det samme med testiklene.