- Hvor nøye må jeg passe på verdisakene på ferie?

Selv om du er uoppmerksom kan du få erstatning fra reiseforsikringen.

PASS PÅ: Er du uoppmerksom, kan du fort oppleve at noen har stukket av med vesken din uten at du merket det. Foto: Berit B. Njarga
PASS PÅ: Er du uoppmerksom, kan du fort oppleve at noen har stukket av med vesken din uten at du merket det. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du ut og reise i sommer, bør du ha reiseforsikringen i orden.

Les mer: Gode grunner til å tegne reiseforsikring

Tyveri av verdisaker er en av farene reiseforsikringen kan hjelpe deg med etterpå. Spørsmålet er bare: Hva skal til for at forsikringsselskapet kan nekte å betale erstatning?

Ganske mye, ifølge Finansklagenemnda.

Fototyveri på KFC

I april i fjor var en nordmann på ferie i Barcelona med sin kone. I halvto-tiden besøkte de en Kentucky Fried Chicken (KFC)-restaurant, og satt en gammel tursekk med fotoutstyr ved bordet før de gikk syv meter bort for å bestille mat. En dørvakt stod et par meter unna, så paret regnet med det skulle gå greit.

Men du ser sikkert hvor denne historien går: Da de kom tilbake til bordet fem minutter senere, var sekken borte. Med alt innholdet, til en verdi av over 12.500 kroner. Og ingen av gjestene på bordene rundt, som skal ha sett ut som «skikkelige folk», hadde sett noe mistenkelig.

MYE TYVERI: I feriesesongen i storbyer som Barcelona bør du være ekstra på vakt. Foto: Colourbox.com
MYE TYVERI: I feriesesongen i storbyer som Barcelona bør du være ekstra på vakt. Foto: Colourbox.com Vis mer


Derfor bør du kjøpe bensinen med kredittkortet – hele bilferien blir forsikret!

I forsikringsvilkårene til mannen stod det blant annet at han hadde plikt til å påse at «alle eiendeler tas med når man forlater et sted», og forsikringsselskapet nektet derfor å gi noen form for erstatning.

Dette syntes mannen var vel strengt, og tok derfor turen til Finansklagenemnda, som du blant annet kan bruke til å klage på forsikringssaker.

Ingenting er for strengt

«Ifølge forskriften skal sikrede holde tilsyn med de forsikrede gjenstander» skriver Finansklagenemnda i sin avgjørelse.

«I nemndspraksis er dette tolket slik at man ikke behøver å ha oppmerksomheten rettet kontinuerlig mot gjenstanden, men man må ha så nøye oppsyn med den at man øyeblikkelig kan reagere om noen forsøker å ta den» skriver de videre.

STRENGERE: Har du verdisaker som smykker og kontanter, stilles det høyere krav til hvor forsiktig du må være for å få tilbake penger fra forsikringen. Foto: Colourbox
STRENGERE: Har du verdisaker som smykker og kontanter, stilles det høyere krav til hvor forsiktig du må være for å få tilbake penger fra forsikringen. Foto: Colourbox Vis mer

Du skal altså passe på, men innen rimelighetens grenser. I vårt eksempels tilfelle taler dette både for og mot erstatning:

 • De var borte fra verdisakene i fem minutter, noe nemnda ser på som et brudd på forsikringsreglene. Det hjelper heller ikke at de befant seg i Barcelona, som nemnda ser på som «alminnelig kjent som meget tyveriutsatt».
 • Samtidig dreide det seg om en gammel tursekk med fotoutstyr, noe nemnda mener gjør noe med kravet til tilsyn. Hadde det vært en pen veske med penger eller smykker, burde mannen passet enda nøyere på.

Etter dette finner nemnda det urimelig at han ikke skal få noe fra forsikringsselskapet. De anbefaler derfor at mannen gis en 70 prosent avkortning, i stedet for 100 prosent. Dette kan potensielt bety 3.790 kroner fra forsikringsselskapet.

Reiseforsikringen du kan droppe – ingen vits å betale for noe du allerede får med på kjøpet

Unngå tyveri i utlandet

Det er altså ikke slik at forsikringsselskapet ditt kan nekte å utbetale erstatning selv om du ikke hundre prosent har fulgt kravet om å holde oppsyn med gjenstandene. De har nemlig anledning til å avkorte erstatningen, ikke bare nekte deg den. Vi er bare mennesker, tross alt, så å holde alle verdisaker under konstant tilsyn er praktisk talt umulig.

Men vil du ha full uttelling, bør du være så forsiktig som mulig. Ikke legg fra deg verdisaker, uansett hvor du befinner deg. Tyvene vet hva de driver med.

Les også: Pass på tingene når du soler deg, ellers kan du miste retten til erstatning

Her er noen tips til hvordan du kan være tryggere på ferie i sommer, fra Tryg:

 • Ikke ta med deg mer verdisaker og kontanter enn nødvendig.
 • Vær klar over du kan bli observert ved minibanker og i betalingssituasjoner av personer som er ute etter å se koden din, for så å stjele kortet ditt. Ikke skriv ned PIN-kodene dine, og skjul hånden når du taster koden.
 • Vær på vakt om noen prøver å avlede deg.
 • Ikke ha lommebok i håndvesken, barnevogna eller baklommen. Oppbevar penger og kredittkort inn mot kroppen.
 • Følg spesielt godt med på verdisakene når det er trengsel, for eksempel på kollektive transportmidler.
 • Hold øye med verdisakene dine til enhver tid.
 • Anmeld alltid tyveri.
Skal du på langtur? Da må du utvide reiseforsikringen din!