Hvor mye lommepenger?

Hva sier du når barna sutrer "alle får mer lommepenger enn meg". For hvor mye bør egentlig ungene få - og hvor mye gir du?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

SIFO-forsker Ragnhild Brusdal presenterte i 1998 sin rapport "Lommepenger, ekstrapenger og lærepenger". Resultatene er basert på tall fra 395 foreldre til elever i 6-9 klasse på Østlandet, og et utdrag presenteres nedenfor.

Men hvor mye gir du? Stem nedenfor, eller si din mening i diskusjonsgruppen nederst.

Men hva bør ungene gjøre i gjengjeld, og nytter det å mase seg til høyere "lønn"?

Det kan du lese mer om ved å trykke på lenkene til høyre.

Hvor mye?

81 prosent av foreldrene ga barna lommepenger, og barna fikk i gjennomsnitt 227 kroner i måneden.

Akkurat det er kanskje ikke store summen, men de fleste barna får også ekstrapenger ut over dette. Snittet ligger på 1016 kroner i måneden, og 65 prosent av dette går til klær, ellers inkluderer denne utgiftsposten blant annet vanlig transport og reiser med fotballaget eller skolen.

Jo eldre barn jo dyrere:
Lommepengene dobler seg nesten fra sjette til niende klasse. Sjette-klassingene får 166 kroner i gjennomsnitt, mens niende-klassingene fikk 325 kroner i snitt. En annen tendens er at jentene får noe mer enn gutta, snittet var 245 kroner i måneden mot guttas 210 kroner.

Brusdal fant også ut at familiens totaløkonomi sjelden har betydning for størrelsen på lommepengene og ekstrapengene.

Heldigvis, kan en kanskje si.

Enebarn får likevel noe mer i lommepenger, enebarna har 259 kroner i snitt i måneden, mot 192 kroner i familier med flere barn.

Men hva bør ungene gjøre i gjengjeld, og nytter det å mase seg til høyere "lønn"?, det kan du lese mer om ved å trykke på lenkene øverst til høyre.